Krokiety z grzybami i kapustą w waflu

Krokiety z grzybami i kapustą w waflu

Przedstawiamy przepis na smakowite krokiety z grzybami i kapustą w waflu. To doskonała przekąska dla tych, którzy uwielbiają połączenie grzybów i kapusty. Unikalność tych niezwykłych pasztecików w waflu polega na ich wyjątkowo chrupiącej strukturze. Można je podawać na wiele sposobów – jako dodatek do zupy, danie główne lub przekąskę na ciepło. Mają one niepowtarzalną strukturę – chrupiący wafel na zewnątrz skrywa w sobie delikatny farsz z grzybów i kapusty. Zaskakujący i jednocześnie tradycyjny smak polskiej kuchni w jednym daniu. Idealne na rodzinne spotkanie czy imprezę z przyjaciółmi.

Składniki

  • 4 suche wafle
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 szklanka ugotowanych i pokrojonych drobno grzybów
  • 1 duża cebula
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, czarny mielony pieprz, zioła prowansalskie
  • Bułka tarta
  • 1 duże jajko

Krokiety z grzybami i kapustą w waflu – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Wykonanie: kapustę wymoczyć, odcedzić, zalać wodą i gotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać grzyby oraz kapustę pokrojoną na drobno. Całość dusić około 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, wymieszać.
  2. Wafle przekroić na pół. Na każdej połówce rozsmarować ciepły farsz, odczekać chwilę, następnie zwinąć krokiety.
  3. Każdy pasek wafla przekroić na 3 części. Jajko rozkłócić, maczać krokiety, następnie panierować w bułce tartej.
  4. Smażyć ze wszystkich stron na rumiany kolor.
  5. Podawać z czerwonym barszczem.

Krokiety z grzybami i kapustą w waflu – dodatkowe informacje

1.świeże grzyby można zastąpić suszonymi w mniejszej ilości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety z jajkami
Następny przepis: Krokiety z gyrosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode