Krokiety z farszem z mięsa drobiowego
Jeżeli jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, to zapewne twoim ulubieńcem są krokiety – smażone roladki z ciasta naleśnikowego, wypełnione różnorodnym farszem. Proponowany tu przepis na krokiety drobiowe to doskonała propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego mięsa. Do przygotowania tych aromatycznych krokietów z mięsem drobiowym użyjemy mięsa z kurczaka, które jest jasne, subtelne w smaku i doskonale komponuje się z innymi składnikami. To pyszna i syta propozycja na obiad lub kolację, którą pokochają zarówno małe, jak i duże łasuchy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- Farsz:
- 500 gram mięsa
- 1 cebula
- czosnek
- sól i pieprz
- 1 jajko
- Dodatkowo:
- bułka tarta
- jajko
- olej do smażenia
Krokiety z farszem z mięsa drobiowego – jak zrobić?
- Najpierw przygotowuję farsz. Ugotowane mięso z rosołu mielę. Podsmażam cebulkę i czosnek i dodaję do mięsa.
- Następnie dodaję jajko i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Można też doprawić vegetą. Farsz gotowy.
- Teraz robię ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki ciasta mieszam do uzyskania gładkiej masy. Smażę naleśniki.
- Na każdym naleśniku nakładam po łyżce farszu i zwijam naleśnik w kopertę lub roluję.
- Tak przygotowane krokiety moczę w roztrzepanym jajku, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
- Podaję na ciepło z keczupem lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Smacznego!
Krokiety z farszem z mięsa drobiowego – dodatkowe informacje
Do farszu można dodać starty żółty ser. Farsz będzie ciekawszy w smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KROKIETY SEROWO-PIECZARKOWE
Następny przepis: Krokiety z jajkami