Krokiety z farszem z mięsa drobiowego

Krokiety z farszem z mięsa drobiowego

Jeżeli jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, to zapewne twoim ulubieńcem są krokiety – smażone roladki z ciasta naleśnikowego, wypełnione różnorodnym farszem. Proponowany tu przepis na krokiety drobiowe to doskonała propozycja dla tych, którzy uwielbiają połączenie chrupiącego ciasta i delikatnego mięsa. Do przygotowania tych aromatycznych krokietów z mięsem drobiowym użyjemy mięsa z kurczaka, które jest jasne, subtelne w smaku i doskonale komponuje się z innymi składnikami. To pyszna i syta propozycja na obiad lub kolację, którą pokochają zarówno małe, jak i duże łasuchy.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz:
  • 500 gram mięsa
  • 1 cebula
  • czosnek
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej do smażenia

Krokiety z farszem z mięsa drobiowego – jak zrobić?

  1. Najpierw przygotowuję farsz. Ugotowane mięso z rosołu mielę. Podsmażam cebulkę i czosnek i dodaję do mięsa.
  2. Następnie dodaję jajko i przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Można też doprawić vegetą. Farsz gotowy.
  3. Teraz robię ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki ciasta mieszam do uzyskania gładkiej masy. Smażę naleśniki.
  4. Na każdym naleśniku nakładam po łyżce farszu i zwijam naleśnik w kopertę lub roluję.
  5. Tak przygotowane krokiety moczę w roztrzepanym jajku, panieruję w bułce tartej i smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
  6. Podaję na ciepło z keczupem lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Smacznego!

Krokiety z farszem z mięsa drobiowego – dodatkowe informacje

Do farszu można dodać starty żółty ser. Farsz będzie ciekawszy w smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KROKIETY SEROWO-PIECZARKOWE
Następny przepis: Krokiety z jajkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode