Krokiety rybne z kapustami

Krokiety rybne z kapustami

Ryba jest prawdziwym skarbem dla naszego organizmu – dostarcza cennych białek, zdrowych tłuszczy, a także wielu witamin i minerałów. Właściwa dieta powinna zawierać ryby przynajmniej raz w tygodniu. Sposób przygotowania ryb jest bardzo różnorodny, a przepis na krokiety rybne z kapustami jest jednym z ciekawszych. To danie to doskonałe połączenie smaku ryby z chrupkością krokietu. Przygotowanie takich kroketów nie jest bardzo skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zdrowotnych smakoszy. Jeśli lubisz ryby i szukasz pomysłów na ciekawe dania, to ten przepis jest dla Ciebie.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • Sól
  • Farsz rybno – kapuściany:
  • 400g kiszonej kapusty
  • 200g białej kapusty
  • 500g dowolnej surowej ryby – dorsz, sola, mintaj
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 mała pietruszka
  • Posiekany koperek lub natka pietruszki
  • Sól, pierz cytrynowy lub ziołowy
  • Ok. 3 jajek i bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

Krokiety rybne z kapustami – jak zrobić?

  1. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować na gładką i jednolitą masę. Gdyby było za gęste dolać wody mineralnej. Odstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki.
  2. Farsz rybno – kapuściany: Obie kapusty oraz cebulę bardzo drobno pokroić. Podlać wodą i dusić do miękkości razem ze startą na drobnych oczkach marchewką i pietruszką. Po tym czasie warzywa przełożyć na sito aby woda całkowicie odciekła. W między czasie rybę oczyścić z ewentualnych ości i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pokroić w kostkę, dołożyć do warzyw. Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dołożyć koperek. Farsz nakładać na naleśniki zwinąć jak krokiety. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

Krokiety rybne z kapustami – dodatkowe informacje

Gdyby rybę było ciężko obrać z ości, należy ją zmielić w maszynce przed włożeniem do warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krokiety hiszpańskie
Następny przepis: KROKIETY SEROWO-PIECZARKOWE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode