Krokiety rybne z kapustami
Ryba jest prawdziwym skarbem dla naszego organizmu – dostarcza cennych białek, zdrowych tłuszczy, a także wielu witamin i minerałów. Właściwa dieta powinna zawierać ryby przynajmniej raz w tygodniu. Sposób przygotowania ryb jest bardzo różnorodny, a przepis na krokiety rybne z kapustami jest jednym z ciekawszych. To danie to doskonałe połączenie smaku ryby z chrupkością krokietu. Przygotowanie takich kroketów nie jest bardzo skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zachwyci zdrowotnych smakoszy. Jeśli lubisz ryby i szukasz pomysłów na ciekawe dania, to ten przepis jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- Sól
- Farsz rybno – kapuściany:
- 400g kiszonej kapusty
- 200g białej kapusty
- 500g dowolnej surowej ryby – dorsz, sola, mintaj
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 mała pietruszka
- Posiekany koperek lub natka pietruszki
- Sól, pierz cytrynowy lub ziołowy
- Ok. 3 jajek i bułka tarta do panierowania
- Olej do smażenia
Krokiety rybne z kapustami – jak zrobić?
- Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki zmiksować na gładką i jednolitą masę. Gdyby było za gęste dolać wody mineralnej. Odstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki. Usmażyć cienkie naleśniki.
- Farsz rybno – kapuściany: Obie kapusty oraz cebulę bardzo drobno pokroić. Podlać wodą i dusić do miękkości razem ze startą na drobnych oczkach marchewką i pietruszką. Po tym czasie warzywa przełożyć na sito aby woda całkowicie odciekła. W między czasie rybę oczyścić z ewentualnych ości i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pokroić w kostkę, dołożyć do warzyw. Wszystko razem połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dołożyć koperek. Farsz nakładać na naleśniki zwinąć jak krokiety. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Krokiety rybne z kapustami – dodatkowe informacje
Gdyby rybę było ciężko obrać z ości, należy ją zmielić w maszynce przed włożeniem do warzyw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krokiety hiszpańskie
Następny przepis: KROKIETY SEROWO-PIECZARKOWE