Krokiety ala mexikana

Krokiety ala mexikana

Wybierz nasz przepis na krokiety ala mexikana i odkryj wariant tego popularnego dania, które porywa ze sobą do klimatów gorącej Ameryki Południowej. Potrawa z tradycyjnie znanej nam kuchni polskiej zostaje tu połączona z aromatycznymi nutami Meksyku, co daje odważny, ale niesamowicie smaczny efekt. Przygotujcie siatki do batatów, ostrej papryki jalapeno, dojrzałych pomidorów i chrupiącej na zewnątrz, a miękkiej w środku panierki. Spróbujcie krokietów zachwycających swoim smakiem, któremu nie oprze się żadna miłośnik różnorodnej kulinarii. Wyruszcie w kulinarną podróż i poznajcie meksykańskie krokiety!

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe na 15-20 naleśników w zależności od grubości placków:
  • 4 jaja kurze (najlepiej wiejskie)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 500g. mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 kolorowe mini papryczki lub jedna zwykła
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych (450g.)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 200g. tartego sera żółtego
  • 1 łyżka przyprawy chili con carne lub ok 3/4 łyżki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • masło lub olej do smażenia
  • Panierka:
  • 3 jaja kurze (najlepiej wiejskie)
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 szklanki bułki tartej
  • Olej do smażenia

Krokiety ala mexikana – jak zrobić?

  1. Ciasto naleśnikowe: Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto łączymy razem za pomocą miksera lub trzepaczki. Ma mieć jednolitą, lekko gęstą konsystencję wg. potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
    Patelnię (u mnie 26cm.) rozgrzewamy, smażymy dość cienkie placki po parę sekund z każdej strony. (mi wyszło 19 naleśników)
  2. Farsz: Wszystkie warzywa myjemy, cebulę i czosnek obieramy.
    Na patelni rozgrzewamy masło/olej, wkładamy mięso.
    Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do lekko podsmażonego mięsa.
    Czosnek kroimy drobniutko, pomidory oraz kukurydzę odsączamy z zalewy – wszystkie składniki dokładamy na patelnię, doprawiamy, mieszamy co jakiś czas do odparowania wszystkich płynów i zarumienienia się składników.
  3. Na każdego naleśnika nakładamy ok 2-3 łyżki farszu, posypujemy serem żółtym.
  4. Zwijamy naleśniki najpierw dół do środka, następnie boki na koniec w rulon.
  5. Panierka: Jajka bełtamy z mlekiem solą i pieprzem, panierujemy naleśniki najpierw w jajkach, a następnie w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron.
  6. Gotowe, smacznego 🙂

Krokiety ala mexikana – dodatkowe informacje

Naleśniki lub farsz możemy sobie przygotować dzień wcześniej, ponieważ całe danie jest dość pracochłonne. Krokiety meksykańskie super smakują z domowym lekko pikantnym barszczem czerwonym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krojone kotlety
Następny przepis: Krokiety hiszpańskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode