Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze

Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze

Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze to prawdziwa eksplozja smaków, którym nie oprze się żaden miłośnik kuchni azjatyckiej. To przepyszną danie, które idealnie łączy tradycje Wschodu z prostotą wykonania – wszystko zawdzięczamy unikalnej panierce tempura. To japoński sekret, gwarantujący nadanie potrawie niepowtarzalnej, chrupiącej tekstury. Krewetki i kawałki kurczaka są najpierw obtaczane we właściwych przyprawach, a następnie w lekkiej i puszystej ryżowej tempurze. Podawane z ulubionym sosem przekształcają zwykły posiłek w niezapomniane kulinarne doświadczenie. Spróbuj, jak smakuje Azja.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100 – 150 ml zimnej wody
  • 100g mąki ryżowej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól
  • 180g warzyw chińskich mrożonych
  • 130g fileta z kurczaka
  • 100g ugotowanych krewetek
  • 30g suchego makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • mąka ryżowa
  • wrzątek
  • olej kokosowy do smażenia

Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze – jak zrobić?

  1. Do miseczki nalać 100 ml zimnej wody, dodać jajko (lub samo żółtko) i całość dokładnie rozkłócić widelcem. Dodać obydwie mąki, czosnek, wymieszać i doprawić solą. Konsystencja ciasta powinna być nieco gęstsza niż tradycyjne ciasto na naleśniki. W razie konieczności, dodawać stopniowo pozostałą wodę.
  2. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Krewetki pozbawić ogonków. Kurczaka i krewetki wymieszać z łyżeczką sosu ostrygowego. W małym, wąskim garnuszku rozgrzać olej kokosowy. Oleju powinno być tyle, aby po zanurzeniu krewetki pozostały nim przykryte. Krewetki i kurczaka obtoczyć w niewielkiej ilości mąki ryżowej (nadmiar strzepnąć) a następnie w tempurze. Kłaść na gorącym oleju, smażyć na złoto z każdej strony.
  3. W miseczce umieścić makaron ryżowy, zalać wrzątkiem, odstawić do napęcznienia. Na osobnej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać warzywa. Smażyć do pożądanej konsystencji, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać makaron i chwilę podsmażać. Ponownie doprawić.

Krewetki i kurczak w ryżowej tempurze – dodatkowe informacje:

Najlepiej smakuje świeżo przygotowane.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kretowisko
Następny przepis: Krewetki koktajlowe w białej oprawie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode