Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem
Poszukując ciekawych, zdrowych i oryginalnych przepisów, trudno przeoczyć ten wyjątkowy: Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem. Ten pomysłowy posiłek jest rajem dla smakoszy nowych smaków i entuzjastów kuchni roślinnej. Na pierwszy rzut oka skontrastowanie słodkiego jabłka z ostrym chrzanem może wydawać się oryginalne, ale znakomicie dopełnia smak delikatnej cukinii i ziarnistego pęczaku. Całość zaś delikatnie pikantnie podkręca smak dymki. Mak daje prawdziwe piękno na wierzchu dania, dodając delikatnej chrupkości. Ta symfonia smaków zachwyci nie tylko miłośników kuchni wegańskiej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki suchej kaszy pęczak (łącznie 360 g)
- 500 g cukinii
- 1 średniej wielkości, słodko – kwaśne jabłko (140 g)
- 130 g obranej białej cebuli dymki
- 8 – 10 łyżeczek mielonego maku
- 3 łyżki oliwy
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonych igieł rozmarynu
- 3 goździki
- 5 suszonych jagód jałowca
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
- 2 łyżeczki przyprawy Harissa
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- sól do smaku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 surowe żółtka
- 5 łyżeczek chrzanu konserwowego ze słoika
Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem – jak zrobić?
- W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę cukinię i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) oraz pokrojoną w ćwierćplastry dymkę, wsypać mak, cząber, tymianek, igły rozmarynu, goździki, rozgniecione jagody jałowca, kminek, nasiona kozieradki, przyprawę Harissa i cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
- Zawartość garnka podlewać bulionem (po 1 chochli/szklance), a kolejną porcję płynu dodawać, gdy kasza wchłonie ilość dodaną poprzednio. Zawartość garnka gotować, często mieszając.
- Jogurt, żółtka i chrzan dokładnie wymieszać. Po wyczerpaniu 4 szklanek bulionu, gdy kasza wchłonie cały płyn, dodać mieszankę z chrzanem i, energicznie mieszając, podgrzewać jeszcze ok. 1 min. Gotową potrawę doprawić do smaku solą.
xxxx – dodatkowe informacje
Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem.
Skład przyprawy Harissa – pieprz cayenne (48%), wędzone chili, czosnek, kminek (6%), kolendra (6%), kmin rzymski (6%), nasiona kopru włoskiego, pieprz, mięta, cynamon, imbir.
Bulion dodawałam po 1 szklance i gotowanie, aż kasza wchłonęła cały płyn, zajęło mi 40 min.