Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem
Poszukując ciekawych, zdrowych i oryginalnych przepisów, trudno przeoczyć ten wyjątkowy: Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem. Ten pomysłowy posiłek jest rajem dla smakoszy nowych smaków i entuzjastów kuchni roślinnej. Na pierwszy rzut oka skontrastowanie słodkiego jabłka z ostrym chrzanem może wydawać się oryginalne, ale znakomicie dopełnia smak delikatnej cukinii i ziarnistego pęczaku. Całość zaś delikatnie pikantnie podkręca smak dymki. Mak daje prawdziwe piękno na wierzchu dania, dodając delikatnej chrupkości. Ta symfonia smaków zachwyci nie tylko miłośników kuchni wegańskiej.
admin
Składniki:
- 2 szklanki suchej kaszy pęczak (łącznie 360 g)
- 500 g cukinii
- 1 średniej wielkości, słodko – kwaśne jabłko (140 g)
- 130 g obranej białej cebuli dymki
- 8 – 10 łyżeczek mielonego maku
- 3 łyżki oliwy
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonych igieł rozmarynu
- 3 goździki
- 5 suszonych jagód jałowca
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
- 2 łyżeczki przyprawy Harissa
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego nierafinowanego
- sól do smaku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 surowe żółtka
- 5 łyżeczek chrzanu konserwowego ze słoika
Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem – jak zrobić?
- W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać pokrojone w kostkę cukinię i jabłko (uprzednio pozbawione gniazd nasiennych) oraz pokrojoną w ćwierćplastry dymkę, wsypać mak, cząber, tymianek, igły rozmarynu, goździki, rozgniecione jagody jałowca, kminek, nasiona kozieradki, przyprawę Harissa i cukier – składniki smażyć 2 – 3 min, mieszając. Następnie dodać kaszę, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać.
- Zawartość garnka podlewać bulionem (po 1 chochli/szklance), a kolejną porcję płynu dodawać, gdy kasza wchłonie ilość dodaną poprzednio. Zawartość garnka gotować, często mieszając.
- Jogurt, żółtka i chrzan dokładnie wymieszać. Po wyczerpaniu 4 szklanek bulionu, gdy kasza wchłonie cały płyn, dodać mieszankę z chrzanem i, energicznie mieszając, podgrzewać jeszcze ok. 1 min. Gotową potrawę doprawić do smaku solą.
xxxx – dodatkowe informacje
Kremowy pęczak z cukinią, jabłkiem, dymką, chrzanem i makiem.
Skład przyprawy Harissa – pieprz cayenne (48%), wędzone chili, czosnek, kminek (6%), kolendra (6%), kmin rzymski (6%), nasiona kopru włoskiego, pieprz, mięta, cynamon, imbir.
Bulion dodawałam po 1 szklance i gotowanie, aż kasza wchłonęła cały płyn, zajęło mi 40 min.