Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem

Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem

Tradycyjne danie z nowoczesnym akcentem – Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem jest doskonałym pomysłem na niebanalny obiad czy kolację. Nietuzinkowe połączenie klasycznej marchewki z grzybami o wyrazistym aromacie, jakim obdarował je natura, i dodatkiem ryżu często kojarzonym z kuchnią orientalną, tworzy zaskakująco harmonijną całość. Delikatność marchewkowego kremu dobrze komponuje się z intensywnością boczniaka mikołajkowego, tworząc niezwykłą symfonię smaku. Ciepłe, świeże, aromatyczne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny posiłek, jak i podczas specjalnych okazji. To prawdziwa uczta dla miłośników niekonwencjonalnych kompozycji!

Składniki:

  • 600 g marchwi
  • 150 g ryżu długoziarnistego
  • 200 g boczniaka mikołajkowego
  • 400 g batata (słodki ziemniak)
  • 1,3 l wrzątku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 3-4 listki kolendry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej śmietanki

Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem – jak zrobić?

  1. 3.
    Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
  2. 5.
    Zupę nalej na talerz, na środek połóż ryż – ok. 2-3 łyżek a na górę grzybki. Talerz udekoruj listkami kolendry i maleńkimi kleksami ze śmietanki.

Porady – dodatkowe informacje

Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem

Boczniak mikołajkowy inaczej boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów. Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym, twardym trzonem, w kolorze białym. Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal. Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię. W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi. To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni. Grzyby te nie wymagają mycia i można je przechowywać do siedmiu dni w lodówce. (źródło częściowo: planto.eu)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem z kaszy jaglanej i masła orzechowego
Następny przepis: Krem z pomidorów i papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode