Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem
Składniki:
- 600 g marchwi
- 150 g ryżu długoziarnistego
- 200 g boczniaka mikołajkowego
- 400 g batata (słodki ziemniak)
- 1,3 l wrzątku
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 3-4 listki kolendry
- 1/2 łyżeczki słodkiej śmietanki
Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem – jak zrobić?
-
3.
Ryż ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. -
5.
Zupę nalej na talerz, na środek połóż ryż – ok. 2-3 łyżek a na górę grzybki. Talerz udekoruj listkami kolendry i maleńkimi kleksami ze śmietanki.
Porady – dodatkowe informacje
Krem z marchwi z boczniakiem mikołajkowym i ryżem
Boczniak mikołajkowy inaczej boczniak Eryngii jest cennym źródłem witamin i minerałów. Charakteryzuje się jasnym, kapeluszem w kolorze szarobrązowym i grubym, twardym trzonem, w kolorze białym. Oprócz walorów smakowych boczniaki mają dużą wartość odżywczą. Przede wszystkim są bogate w łatwo przyswajalne białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B i sole mineralne. l00g grzybów zawiera tylko 30 kcal. Zatem to doskonały produkt dla osób dbających o zdrowie i linię. W owocnikach boczniaka wykryto obecność substancji działających przeciwnowotworowo i obniżających poziom cholesterolu we krwi. To wystarczy do tego, by boczniakowi zapewnić stałe miejsce w naszej kuchni. Grzyby te nie wymagają mycia i można je przechowywać do siedmiu dni w lodówce. (źródło częściowo: planto.eu)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem z kaszy jaglanej i masła orzechowego
Następny przepis: Krem z pomidorów i papryki