Krem z brokułów z migdałami
Krem z brokułów z migdałami to wyjątkowe danie, które łączy w sobie prostotę wykonania z wykwintnym smakiem. To elegancka propozycja zarówno na ciepłą przekąskę, jak i satysfakcjonujący obiad. Brokuły są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, a migdały wprowadzają do potrawy nie tylko wyjątkowy smak, ale też dodają wartości odżywczych. Idealne dla tych, którzy poszukują zdrowych alternative dla tradycyjnej zupy-kremu. Bez względu na okazję, ten krem z brokułów z migdałami z pewnością zadowoli wszystkich wielbicieli pysznego i zdrowego jedzenia.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Bulion – 1,5 litra (przygotowuję wywar gotując korpus drobiowy z włoszczyzną),
- Brokuł – minimum 0,5 kilograma (świeży lub mrożony),
- Natka pietruszki,
- 2 średnie cebule,
- 4 ziemniaki,
- ząbek czosnku,
- pieprz, sól, majeranek do smaku.
Krem z brokułów z migdałami – jak zrobić?
- Przygotowujemy 2 litry bulionu, do gotującego się wywaru wrzucamy brokuły, cebulę, natkę pietruszki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 20 minut, do uzyskania miękkiej konsystencji warzyw. Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojony drobno czosnek oraz przyprawiamy całość wedle uznania majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy garnek do przestudzenia, po chwili całość blendujemy do uzyskania konsystencji kremu.
- Na rozgrzaną patelnię wykładamy płatki migdałów, poddajemy je prażeniu. Płatki, ewentualnie całe migdały, wrzucamy do zupy podanej w bulionówce.
Krem z brokułów z migdałami – dodatkowe informacje
W zależności od chcianego efektu gęstości zupy można dodać mniej lub więcej ziemniaków/brokułów.