Krem w bobu

Krem w bobu

Ten niezwykle smaczny i oryginalny przepis na krem z bobu to doskonała propozycja dla osób pragnących odkryć nowe smaki. Bogactwo witamin i minerałów znajdujących się w bobie sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Krem z bobu, dzięki swojej aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku, doskonale sprawdzi się zarówno jako zasypka do lunchu, jak i niezwykle elegancka przekąska na kolację. Nietuzinkowe połączenie składników zaskakuje swoją prostotą oraz szybkością przyrządzenia potrawy. Każdy kto spróbuje kremu z bobu, na pewno na długo zapamięta ten wyjątkowy smak.

Składniki:

  • 0,5 kilograma bobu
  • 10 dekagramów bundzu wędzonego
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 ziemniak
  • pieprz, sól do smaku

Krem z bobu – jak zrobić?

  1. Wsypujemy bób do garnka, wlewamy niewielką ilość wody (około 1 cm nad powierzchnię bobu), dodajemy obranego, pokrojonego ziemniaka i kostkę.
  2. Gotujemy do miękkości bobu i ziemniaka.
  3. Blendujemy wszystko na gładką masę.
  4. Dodajemy pokruszony ser i mieszamy, aby się rozpuścił.
  5. Przyprawiamy do smaku.
  6. Można podawać z grzankami.

Krem w bobu – dodatkowe informacje

bundz doskonale podkreśla smak bobu ale można go zastąpić innym serem.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem słonecznikowy
Następny przepis: Krem Speculoos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode