Krem w bobu
Ten niezwykle smaczny i oryginalny przepis na krem z bobu to doskonała propozycja dla osób pragnących odkryć nowe smaki. Bogactwo witamin i minerałów znajdujących się w bobie sprawia, że potrawa jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Krem z bobu, dzięki swojej aksamitnej konsystencji i wyrazistym smaku, doskonale sprawdzi się zarówno jako zasypka do lunchu, jak i niezwykle elegancka przekąska na kolację. Nietuzinkowe połączenie składników zaskakuje swoją prostotą oraz szybkością przyrządzenia potrawy. Każdy kto spróbuje kremu z bobu, na pewno na długo zapamięta ten wyjątkowy smak.
Składniki:
- 0,5 kilograma bobu
- 10 dekagramów bundzu wędzonego
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 ziemniak
- pieprz, sól do smaku
Krem z bobu – jak zrobić?
- Wsypujemy bób do garnka, wlewamy niewielką ilość wody (około 1 cm nad powierzchnię bobu), dodajemy obranego, pokrojonego ziemniaka i kostkę.
- Gotujemy do miękkości bobu i ziemniaka.
- Blendujemy wszystko na gładką masę.
- Dodajemy pokruszony ser i mieszamy, aby się rozpuścił.
- Przyprawiamy do smaku.
- Można podawać z grzankami.
Krem w bobu – dodatkowe informacje
bundz doskonale podkreśla smak bobu ale można go zastąpić innym serem.
Tagi
admin