Krem słonecznikowy

Krem słonecznikowy

Krem słonecznikowy to doskonały pomysł na zdrową, pożywną i niewymagającą skomplikowanych składników przekąskę. Stworzony na bazie nasion słonecznika, jest bogatym źródłem wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Można go używać jako alternatywy dla tradycyjnych masł czy past śniadaniowych, a także jako dodatek do sałatek czy kanapek. Ma kremową konsystencję i delikatny smak, który z łatwością można wzbogacić o ulubione przyprawy. Przygotowanie kremu słonecznikowego w domu daje nam pewność, że nie zawiera on sztucznych dodatków czy konserwantów. Przepis jest prosty i szybko ci pójdzie!

Składniki:

  • 20 dag słonecznika
  • 3 łyżki miodu
  • duża szczypta cynamonu

Krem słonecznikowy – jak zrobić?

  1. Dzień wcześniej zalewamy słonecznik wodą i zostawiamy do napęcznienia na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę i miksujemy napęczniały słonecznik.
  2. Gdy masa jest zmiksowana dodajemy miód i cynamon i ponownie miksujemy.
  3. Przekładamy do pojemnika lub salaterki i schładzamy w lodówce. Krem najlepiej smakuje na domowym chlebku.

Porady – Krem słonecznikowy

Czas przygotowania bez namaczania słonecznika

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem selerowo-porowy
Następny przepis: Krem w bobu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode