Krem słonecznikowy
Krem słonecznikowy to doskonały pomysł na zdrową, pożywną i niewymagającą skomplikowanych składników przekąskę. Stworzony na bazie nasion słonecznika, jest bogatym źródłem wartościowych dla organizmu witamin i minerałów. Można go używać jako alternatywy dla tradycyjnych masł czy past śniadaniowych, a także jako dodatek do sałatek czy kanapek. Ma kremową konsystencję i delikatny smak, który z łatwością można wzbogacić o ulubione przyprawy. Przygotowanie kremu słonecznikowego w domu daje nam pewność, że nie zawiera on sztucznych dodatków czy konserwantów. Przepis jest prosty i szybko ci pójdzie!
Składniki:
- 20 dag słonecznika
- 3 łyżki miodu
- duża szczypta cynamonu
Krem słonecznikowy – jak zrobić?
- Dzień wcześniej zalewamy słonecznik wodą i zostawiamy do napęcznienia na całą noc. Następnego dnia zlewamy wodę i miksujemy napęczniały słonecznik.
- Gdy masa jest zmiksowana dodajemy miód i cynamon i ponownie miksujemy.
- Przekładamy do pojemnika lub salaterki i schładzamy w lodówce. Krem najlepiej smakuje na domowym chlebku.
Porady – Krem słonecznikowy
Czas przygotowania bez namaczania słonecznika
Tagi
admin