Krem selerowo-porowy

Krem selerowo-porowy

Krem selerowo-porowy to niezwykła propozycja na pyszną, lekką oraz pożywną zupę. Jest niezwykle prosty do wykonania, a składniki, które zawiera są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Swoją niepowtarzalną, kremową konsystencję oraz wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu selerów i porów, które stanowią główne składniki tej zupy. Przepis na krem selerowo-porowy to prawdziwe odkrycie dla miłośników zdrowych, domowych obiadów, które są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i pełne wartości odżywczych. Idealny na każdą porę roku i każdy typ diety. Sprawdź sam!

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 duży seler
  • 2 pory
  • 2 ziemniaki
  • litr wody
  • sól
  • pieprz
  • ocet balsamiczny 3 łyżki
  • mascarpone 200 g

Krem selerowo-porowy – jak zrobić?

  1. Na maśle przesmażamy pokrojone w kostkę warzywa- seler, ziemniaki oraz pory. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Zupę zaprawiamy serkiem mascarpone. Jeśli wyjdzie zbyt gęsta, rozrzedzamy odrobiną wody. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni oraz octem balsamicznym. Smacznego!

Krem selerowo-porowy – dodatkowe informacje

Zupa porowo-selerowa można również przygotować na domowym wywarze warzywnym. Fajnie smakuje z grzanką, chipsami warzywnymi czy kawałkiem kulebiaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem śmietanowy z mascarpone
Następny przepis: Krem słonecznikowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode