Krem maślany do dekoracji ciast i babeczek

Krem maślany do dekoracji ciast i babeczek

Królem dekoracji cukierniczych jest krem maślany. Stanowi niezwykle uniwersalną bazę do ozdabiania tortów i babeczek, oferując ciastom wyjątkowo gładką i jedwabiście miękką powłokę. Ów przepis pozwoli wyczarować idealny krem maślany bez dodatku jajek. Idealny do tworzenia rożnych efektów dekoracyjnych na wierzchu ciast, nie tylko dodaje estetyki, ale i znakomicie komponuje się smakowo z wieloma deserami. Bez względu na to, czy jesteś cukiernikiem amatorskim czy zawodowcem, ten krem maślany do tortu to Twoja odpowiedź na dekoracje, które są równie smaczne, co atrakcyjne wizualnie. Przekonaj się sam i daj ponieść się kreatywności.

Składniki:

  • 200g miękkiego masła o zawartości tłuszczu 82%
  • 1 małe jajko
  • 0,5 szklanki wysokiej jakości cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • barwniki spożywcze

Krem maślany do dekoracji ciast i babeczek – jak zrobić?

  1. Masło ucieramy mikserem na puch około 8 minut.

  2. Jajko dokładnie wyparzyć w gorącej wodzie. Następnie białko oddzielamy od żółtka w osobne miseczki. Ubijamy białko do białości, dodajemy połowę cukru pudru i miksujemy około 3 minut. Następnie dodajemy cukier puder do żółtka i ucieramy do białości.

  3. Tak przygotowane składniki dodajemy do ubitego masła. Na koniec dodaj sok z cytryny.

  4. Ubijamy kilka minut, aż do połączenia składników.

    KREM MOŻNA RÓWNIEŻ BARWIĆ NA DOWOLNY KOLOR BARWNIKAMI SPOŻYWCZYMI.

Porady – xxxxx dodatkowe informacje

Takim kremem możemy ozdabiać nasze torty, babeczki, ciasta. Krem doskonale zachowuje strukturę wyciśniętego wzory z dekoratora. PRZED DEKOROWANIEM ZA POMOCĄ SZPRYCY ODCZEKAJ OKOŁO 30 MINUT, ABY KREM OSTYGŁ OD ROZGRZANYCH MIESZADEŁ MIKSERA.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem mascarpone gęsty
Następny przepis: KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode