Krem kakaowo-kawowy na parze
Wykraczając poza tradycyjne smaki, prezentujemy przepis na wyjątkowy deser – Krem kakaowo-kawowy na parze. To ciekawa propozycja dla miłośników słodkości i intensywnych smaków. Unikalna kombinacja kawy i kakao sprawia, że deser zaskakuje swoim oryginalnym profilem smakowym. Konsystencja kremu jest lekka, a jednocześnie mocno nasycana aromatem, dzięki gotowaniu na parze. Składniki, jakim są masa czekoladowa na parze i masa kawowa na parze, są łatwo dostępne i wykonywanie z nich tego przepisu nie powinno sprawić problemów nawet mniej doświadczonym domowym cukiernikom.
admin
Składniki:
- 4 jajka L
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 kostki masła 82%
- 2 łyżeczki zmielonej kawy ziarnistej
- 2 łyżki kakao
Krem kakaowo-kawowy na parze – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie w kąpieli wodnej. Do miski wbijamy całe jajka z cukrami. Ustawiamy miskę nad garnkiem z gotującą wodą i miksujemy do białości przez około 15 minut! Gotujemy na wolnym ogniu tak aby nie przegrzać masy. Następnie stawiamy miskę na blacie i ubijamy ją 10 minut, aby przestygła. -
2.
Jak masa znacząco zwiększy swoją objętość i będzie ciepła to zdejmujemy ją z gotowania nad parą. -
3.
Gdy masa już lekko przestygnie w drugiej misce utrzyj masło na puszystą masę, następnie dodaj zmieloną kawę, kakao i wymieszaj. -
4.
Do masy maślanej z dodatkiem kawy i kakao dodawaj po łyżce masę jajeczną. Miksuj na średnich obrotach.
Sposób przygotowania: Masa kawowa na parze, nazywana również masą czekoladową na parze, jest delikatnym i aromatycznym kremem, który idealnie nadaje się do dekoracji tortów i innych deserów. Aby go przygotować, postępuj zgodnie z poniższymi krokami.
porady – dodatkowe informacje
Do kremu można użyć kawy rozpuszczalnej jeśłi komuś przeszkadza kawa zmielona. Jednak najsmaczniejszy aromat nadaje właśnie świeżo zmielona kawa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem adwokatowy w czekoladowych kieliszkach
Następny przepis: Krem kokosowy