Krem czosnkowy wg Anny Starmach

Krem czosnkowy wg Anny Starmach

Anna Starmach to znana kulinarna twórczyni, której przepisy są cenione za prostotę i niepowtarzalny smak. Tym razem prezentujemy jej wyjątkowy przepis na krem czosnkowy. Jest to delikatny, kremowy sos, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i z warzywami. Jego intensywny smak czosnku jest doskonale zbalansowany przez cukier, dzięki czemu krem ma przyjemną słodko-pikantną nutę. To doskonałe urozmaicenie każdej potrawy, które szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom intensywnych smaków. Krem czosnkowy według Anny Starmach to prawdziwa kulinarna podróż, która zaskoczy niejednego smakosza. Spróbuj i ty.

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 10-12 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 3 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • lub 1/2 łyżki suszonego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • ser do podania

Krem czosnkowy wg Anny Starmach – jak zrobić?

  1. Czosnek i cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na 1 łyżce oliwy do zeszklenia. Dodajemy rozmaryn, ziemniaki pokrojone w drobną kostkę, pieprz i smażymy jeszcze 3 minuty (pilnujemy, żeby czosnek się nie przypalił). Wlewamy bulion i gotujemy bez przykrycia 20 minut.
  2. Zupę miksujemy na gładki krem, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ostatnie 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Od chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę. Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie.
  4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! 🙂

Porady – dodatkowe informacje

*Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony pieprz, sól. Przygotowanie: Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy. Wszystkie składniki (prócz soli i pieprzu) wkładamy do garnka, zalewamy 1,5 l wody i gotujemy bez przykrycia minimum 40 min. Na koniec solimy i pieprzymy dla smaku, przecedzamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem cytrynowy z białym winem
Następny przepis: Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode