Krem cytrynowy z białym winem
Czy kiedykolwiek marzyłeś o deserze, który jest jednocześnie subtelny, zaskakujący i pyszny? Spróbuj naszego przepisu na krem cytrynowy z białym winem. To nie jest typowy deser; jest ekscytująco inny i idzie daleko poza tradycyjne wyobrażenia. Cicha gra smaków między winem a cytryną tworzy naprawdę wyjątkową kompozycję. Ten deser ma orzeźwiające właściwości, dzięki czemu doskonale nadaje się do zakończenia posiłku. Aromatyczne białe wino nadaje mu wyrafinowanej głębi, a cytryna dodaje mu świeżości i delikatnej kwasowości. To połączenie próżno szukać w innych deserach. Zapraszam do odkrycia tego niesamowitego przepisu na krem z cytrynowym winem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki potrzebne do przygotowania 6 porcji:
6 żółtek jajek
3 białka jajek
4 łyżeczki żelatyny
3 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka białego słodkiego wina
20 dag cukru
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
sól
12 herbatników oblanych czekoladą (można dodać więcej)
6 rurek czekoladowych
Krem cytrynowy z białym winem – jak zrobić?
- Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę, z trzeciej odkroić 6 plasterków. Ze wszystkich wycisnąć sok. Żółtka utrzeć z połową cukru i cukrem waniliowym. Dodać wino, połowę śmietany i skórkę z cytryny. Następnie ubijać całość na parze. Sok podgrzać, wymieszać z żelatyną, dodać do kremu i wystudzić.
- Ubić pianę z białek z solą, dodać cukier i jeszcze raz ubić. Dodać do ostudzonego kremu i wymieszać dokładnie łyżką. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i znów ubić.
- Do pucharków wkruszyć herbatniki (większe kawałki). Następnie włożyć krem. Udekorować rurkami, kleksami kremówki i plasterkami cytryny. Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Można dodać więcej czekoladowych herbatników i wymieszać z kremem, a także zrobić polewę czekoladową i polać krem,
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką
Następny przepis: Krem czosnkowy wg Anny Starmach