Krem czosnkowo serowy z grzankami
Krem czosnkowo-serowy z grzankami to pyszne i aromatyczne danie, które doskonale smakuje zarówno jako główny posiłek, jak i przekąska. To połączenie delikatnego, aksamitnego kremu o wyrazistym smaku czosnku z chrupiącymi grzankami, które idealnie komponują się z kremowym uzupełnieniem. Dzięki swojej jedwabistej konsystencji i oryginalnemu smaku, krem czosnkowo-serowy z grzankami z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przepis ten jest idealny na ciepły posiłek w chłodniejsze dni, ale sprawdzi się także jako przygotowanie do grilla w letnie wieczory. Dodatkowo, może być wykonany w thermomixie, co dodatkowo ułatwi przygotowanie.
admin
Składniki:
- 1,5 litra bulionu (może być z kostek rosołowych)
- 1 duża cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 1 główka czosnku (kto lubi intensywniejszy smak dać 1,5 główki)
- 50 g serka topionego
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- chleb (może być czerstwy)
- szczypiorek
Krem czosnkowo serowy z grzankami – jak zrobić?
- Do buliony wrzucić pokrojone na 4 ziemniaki, serek i zagotować. Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle następnie dodać do bulionu. Doprawić solą pieprzem i gałką, gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Całość zblendować.
- Chleb pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę mieszając co chwilę.
- Krem podawać z grzankami i posypać szczypiorkiem.
Krem czosnkowo serowy z grzankami – dodatkowe informacje
Jeśli chcesz bardziej gęstą zupę krem czosnkową, dodaj więcej ziemniaka, aby ją zagęścić, oraz czosnku, aby nie straciła swojego intensywnego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem czekoladowy z kaszy jaglanej
Następny przepis: krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami