Krem czosnkowo serowy z grzankami

Krem czosnkowo serowy z grzankami

Krem czosnkowo-serowy z grzankami to pyszne i aromatyczne danie, które doskonale smakuje zarówno jako główny posiłek, jak i przekąska. To połączenie delikatnego, aksamitnego kremu o wyrazistym smaku czosnku z chrupiącymi grzankami, które idealnie komponują się z kremowym uzupełnieniem. Dzięki swojej jedwabistej konsystencji i oryginalnemu smaku, krem czosnkowo-serowy z grzankami z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Przepis ten jest idealny na ciepły posiłek w chłodniejsze dni, ale sprawdzi się także jako przygotowanie do grilla w letnie wieczory. Dodatkowo, może być wykonany w thermomixie, co dodatkowo ułatwi przygotowanie.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu (może być z kostek rosołowych)
  • 1 duża cebula
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 główka czosnku (kto lubi intensywniejszy smak dać 1,5 główki)
  • 50 g serka topionego
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • chleb (może być czerstwy)
  • szczypiorek

Krem czosnkowo serowy z grzankami – jak zrobić?

  1. Do buliony wrzucić pokrojone na 4 ziemniaki, serek i zagotować. Cebulę z czosnkiem zeszklić na maśle następnie dodać do bulionu. Doprawić solą pieprzem i gałką, gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Całość zblendować.
  2. Chleb pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną oliwę mieszając co chwilę.
  3. Krem podawać z grzankami i posypać szczypiorkiem.

Krem czosnkowo serowy z grzankami – dodatkowe informacje

Jeśli chcesz bardziej gęstą zupę krem czosnkową, dodaj więcej ziemniaka, aby ją zagęścić, oraz czosnku, aby nie straciła swojego intensywnego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krem czekoladowy z kaszy jaglanej
Następny przepis: krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode