Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką
Zupa krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką to znakomita propozycja dla amatorów klasycznych, ale niebanalnych dań. Kremowy charakter zupy, podkreślony subtelnością stosowanych składników i lekką nutą rozmarynu nie tylko rozgrzeje, ale też zadowoli podniebienia smakoszy. Zupa porowo cebulowa, wzbogacona o aromatyczne grzanki, to danie, które doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas elegancji spotkań. Pomysł na wykorzystanie popularnych warzyw w nieco innym wydaniu, pełnym zaskakujących, a jednocześnie klasycznych smaków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2-3 duże, białe cebule
- 2 szalotki
- 1 czerwona cebula
- 2 pory (tylko biała część)
- po 1 małej marchewce i pietruszce
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2-3 większe gałązki rozmarynu
- 6 mniejszych kromek chleba (najlepiej wiejskiego)
- 4 łyżki startego, żółtego sera
- łyżka oleju
- 2 płaskie łyżki masła
- sól, pieprz
Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką – jak zrobić?
- Wszystkie warzywa myjemy. Cebule, marchew i pietruszkę obieramy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule i pory kroimy w cienkie talarki. Rozmaryn myjemy, osuszamy i odrywamy listki od gałązek.
- W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy marchew i pietruszkę, przesmażamy razem ok. 2 minut. Następnie dodajemy cebule i pory oraz płaską łyżkę masła, podsmażamy ok. 5 minut.
- Do warzyw wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i 1/3 rozmarynu. Całość zalewamy ok. 1,2 litra wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu mieszając (ok. 30 minut). Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie miksujemy blenderem na gładki krem.
- 1/3 listków rozmarynku siekamy, mieszamy z tartym serem. Kromki chleba opiekamy (w tosterze lub piekarniku), smarujemy cienko masłem, posypujemy tartym serem, oprószamy lekko solą pieprzem oraz na każdej kładziemy po 2-3 listki rozmarynu. Grzanki układamy na blasze i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 3-5 minut aż ser apetycznie się stopi.
- Gorący krem rozlewamy do miseczek. Na środku każdej porcji układamy grzankę rozmarynową, zupę dekorujemy resztą rozmarynu i od razu podajemy.
Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką – dodatkowe informacje
Zupę porowo-cebulową można także zapiec w piekarniku wraz z grzanką, w temperaturze 180 st.C przez ok. 5 minut. Zwolennicy ostrzejszych smaków mogą doprawić krem porowy szczyptą ostrej papryki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem budyniowy
Następny przepis: Krem cytrynowy z białym winem