Krem budyniowy
Krem budyniowy jest niezwykle uniwersalny i sprawdzi się zarówno jako dodatek do ciasta, tortu, jak i deseru podawanego samodzielnie. Właściwość to zawdzięcza swojej kremowej, delikatnej konsystencji, która doskonale komponuje się z różnego rodzaju ciastami – od biszkoptu, przez kruche, aż po babeczki. Krem ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu – składa się głównie z masy budyniowej, którą można zrobić według własnego uznania, z mąki ziemniaczanej, mleka, lub bez niego. Alternatywą jest użycie gotowego budyniu do ciasta. Dodatkowo, krem może być obficie wzbogacony o dodatki, takie jak margaryna, masło, jajka czy nawet mąka.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
Krem budyniowy – jak zrobić?
- Z 1/2l mleka odlać 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szkl mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić.
- Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń. Na koniec można dodać kilka łyżek spirytusu.
Słowa kluczowe: masa budyniowa z mąki ziemniaczanej, krem z budyniu do ciasta, masa budyniowa bez mleka, masa budyniowa z mąki, jak sie robi krem budyniowy, krem do tortu z margaryny, masa z margaryny, budyń z mąki, krem budyniowy z budyniu, krem z margaryny, masa budyniowa z margaryną, krem budyniowy z mąki, krem z budyniu i masła, budyń z mąki ziemniaczanej, krem budyniowy z jajkami, krem budyniowy z margaryną, krem budyniowy przepis, krem budyniowy do tortu, krem budyniowy
Krem budyniowy – dodatkowe informacje
Margarynę najlepiej ok 2h przed przystąpieniem do wykonywania kremu wyciągnąć z lodówki. Łatwiej będzie ją utrzeć z ostudzonym kremem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem budyniowo-chałwowy do ciast i tortów
Następny przepis: Krem cebulowo-porowy z rozmarynową grzanką