Krem adwokatowy w czekoladowych kieliszkach
Dla miłośników egzotycznych smaków i kreatywnych deserów, prezentujemy przepis na krem adwokatowy w czekoladowych kieliszkach. To nie tylko wyjątkowe doznanie kulinarne, ale również atrakcyjny sposób podania deseru, który z pewnością zrobi wrażenie na gościach. Składniki są dosyć łatwo dostępne, a proces tworzenia tej finezji jest mniejszym wyzwaniem, niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Przygotowany krem adwokatowy, o gładkiej konsystencji i wyraźnym smaku, podany w kieliszkach z prawdziwej czekolady stanowi kompozycję, która urzeka zarówno podniebienie, jak i oko. Czekoladowe kieliszki dodają nie tylko estetyki, ale też słodkości i kakaowego akcentu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 20 sztuk kieliszków z białej czekolady – dostępne w sklepach cukierniczych
- Krem adwokatowy:
- 150 ml adwokatu
- 1 szklanka kremówki
- 150 g mascarpone
- 3 listki żelatyny
- Cukrowe kwiatuszki do dekoracji
Krem adwokatowy w czekoladowych kieliszkach – jak zrobić?
- Żelatynę rozpuszczamy jak w przepisie na opakowaniu do płynnej konsystencji.
- Dobrze schłodzoną kremówkę, łączymy z zimnym serkiem mascarpone i miksujemy do uzyskania gęstego kremu, nie przerywając miksowania wlewamy cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę.
- Krem przekładamy do szprycy cukierniczej i wyciskamy z kremu rozetki do czekoladowych kieliszków, dekorujemy kwiatuszkami, schładzamy minimum 2 godziny w lodówce.
- Podajemy.
Krem adwokatowy w czekoladowych kieliszkach – dodatkowe informacje
Zamiast żelatyny w listkach można dać zwykłą.
1 listek = 1 łyżeczka zwykłej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krem jogurtowy z białą czekoladą (bez żelatyny)
Następny przepis: Krem kakaowo-kawowy na parze