Kręciołki/spiralki z boczku
Podaruj swoim gościom prawdziwą ucztę grillową z kręciołkami z boczku. Ten nieszablonowy przepis to oryginalna alternatywa dla typowych mięsnych przekąsek na grilla. Wykonane z jakościowego boczku i pieczone do doskonałości, te spiralki zachwycą smakiem i prezentacją. Przygotuj je na tradycyjnym ognisku lub nowoczesnym grillu – efekt końcowy zawsze zachwyca. Bez względu na to, jak je nazywasz: kręciołki, spiralki czy po prostu boczek na patyku – ten przepis jest gwarancją udanego, letniego poczęstunku.
admin
Składniki:
- 15 plasterków świeżego boczku (cienkich i długich)
- Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki pikantnego ketchupu
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Ponadto:
- 15 patyczków do szaszłyków
Kręciołki/spiralki z boczku – jak zrobić?
- Przygotować marynatę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać i doprawić do smaku solą z pieprzem.
Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą.
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków.
(Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.)
Grillować z każdej strony na ruszcie lub upiec w piekarniku (*).
(Mięso powinno być chrupiące i zarumienione.)
(*) Słowa kluczowe: kręciołki z boczku na grilla, boczek na grilla na patyku, boczek na patyku
Kręciołki/spiralki z boczku – dodatkowe informacje
(*) Piekarnik (posiadam gazowy) powinien być uprzednio rozgrzany do temperatury 180 stopni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krążki drożdżowe na każdą okazję
Następny przepis: Krem brokułowo - serowy