Krążki bezowe.
Krążki bezowe to niezwykle delikatny, słodki wypiek, który wspaniale pasuje zarówno do filiżanki kawy, jak i jako deser. Ich lekkość i krucha tekstura zaskoczy każdego miłośnika słodkości. Przepis na krążki bezowe inspirowany jest tradycyjnymi recepturami cukierniczymi, gdzie białko jaj, cukier i esencja waniliowa łączą się w doskonały mariaż smakowy. Dzięki temu, krążki bezowe są idealnym pomysłem na deser po suto zakrapianej kolacji czy podczas spotkań z przyjaciółmi. Jeżeli jesteś fanem subtelnej słodyczy, ta propozycja z pewnością przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- Proporcja na 1 blat o średnicy 20-22cm
- Generalnie na 1 białko bierzemy 50 g cukru, biorę puder.
- 3 białka
- 150 g cukru
- 1/2 łyżeczki octu winnego, soku z cytryny
Krążki bezowe – jak zrobić?
- Z papieru do pieczenia wyciąć krążki o żądanej średnicy i przepędzlować olejem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Pod koniec wlać ocet (sok).
- Masę wyłożyć na papierowe krążki, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni oraz piec 5 min. Następnie obniżyć temperaturę do 120 stopni i suszyć 90 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić do ostudzenia. I w ten sposób jesteśmy już zabezpieczeni i gotowi do każdego startu.
Krążki bezowe – dodatkowe informacje
W naszej rodzinie wszyscy lubimy desery bezowe. Mogą być bardzo proste, jak i bardziej wyrafinowane. Krążki bezowe, małe i duże, zawsze czekają u nas na zaspokojenie niespodziewanego apetytu na… i tutaj mamy duże pole do popisu. Patrzymy co jest w spiżarni i lodówce. Jeżeli są owoce i kremówka, to kłopot z głowy, a może wystarczy śmietana posypana kawą lub polana likierem jajecznym. Nam często wystarcza. Jeżeli chcemy mieć bezę np. do tortu egipskiego dodajmy uprażone orzechy laskowe, do dacquise – daktyle i orzechy włoskie, a możemy dodać migdały, rodzynki itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krążki cebulowe
Następny przepis: Krążki drożdżowe na każdą okazję