Kożuszki

Kożuszki

Kożuszki to tradycyjne, romantyczne ciasteczka, kojarzące się z rodzinnymi spotkaniami przy stole, szczególnie podczas bożonarodzeniowych spotkań. Charakterystyczne dla kuchni polskiej, urocze i przepyszne, są idealnym dodatkiem do gorącej herbaty czy kawy. To połączenie delikatnej bezy, chrupiących orzechów i szlachetnej czekolady, roztapiające się w ustach, stwarza niezapomniane doznania smakowe. Przygotowując kożuszki, coś więcej niż tylko mieszamy składniki. Tworzymy prawdziwą magię, którą później możemy podzielić się ze swoimi bliskimi. Zaskocz swoich gości i przygotuj te niepowtarzalne ciasteczka na następne spotkanie rodzinne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Kożuszki – jak zrobić?

  1. Mąkę siekać z margaryną, dodać śmietanę, żółtka utarte z cukrem i pozostałe składniki.
  2. Zagnieść szybko ciasto i schłodzić.
  3. Wałkować na grubość około trzy milimetry i wycinać dowolne kształty. Piec ok 10 minut w temp 190 stopni.
  4. Do sklejenia kółek lub innych kształtów używam dżemu, masy kajmakowej lub innego kremu.
  5. Ciasteczka umoczyć w polewie czekoladowej i obtoczyć w kruszonych waflach orzechach albo tylko posypać cukrem pudrem.

Kożuszki – dodatkowe informacje

Ja z części ciasta wykroiłam kształt jajeczek i udekorowałam lukrem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlety ziemniaczane z serem
Następny przepis: Kraby z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode