Koźlarz marynowany lub babka
Pyszny i oryginalny, przepis na koźlarza marynowanego lub babkę, to doskonałość prosto z lasu. Koźlak czerwony, znany również jako koźlarz babka, jest jednym z najpopularniejszych grzybów jadalnych, który smakiem i aromatem przypomina orzechy. Jego mięsiste, ale jednocześnie aksamitne ciało, jest nadzwyczajne smakowite, zwłaszcza po delikatnym marynowaniu. Te wyrafinowane grzyby stanowią doskonałą przekąskę na każdą okazję, a zarazem mogą być doskonałym dodatkiem do wielu dań. Starannie wyselekcjonowane składniki dodatkowe podkreślają wyjątkowy smak samego grzyba. Cieszmy się tym kulinaricznym klejnotem, dla którego warto wybrać się na grzybobranie.
admin
Składniki:
- Koźlarz – dowolna ilość
- Zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 cebula
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 marchewka
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka listków liścia laurowego
- kilka ziarenek gorczycy
Koźlarz marynowany lub babka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Grzyby oczyścić, nie ubierać ze skórek, wypłukać i gotować około 10 min, odcedzić, przepłukać zimną wodą. Jeszcze raz gotować około 20 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Zagotować zalewę.
Z grzybów odciąć korzonki a kapelusze wrzucić do zalewy. Wymieszać i nakładać do słoików. Pasteryzować około 10 min.
Porady – dodatkowe informacje
Koźlarz podczas gotowania czarnieje. Zapobiega temu dodatek octu, stąd też marynowany zachowuje naturalny kolor. Korzonki z koźlarza zamrażam, a później dodaję do potraw bądź robię kotlety.