Kotlety z gotowanej marchewki
Przepis na kotlety z gotowanej marchewki to idealny sposób na wykorzystanie tego wszystkoobecnego warzywa w nowym, ekscytującym formacie. Marchewka to nie tylko składnik wielu tradycyjnych potraw, ale również bogate źródło witamin i minerałów. Jej słodki, odrobinę ziemisty smak, sprawia że jest to jedno z najbardziej wszechstronnych i dostępnych warzyw. Kotlety z marchewki to doskonały dodatek do obiadu lub kolacji, ale także świetna przekąska na co dzień. To bardzo prosty, ale smaczny sposób na włączenie więcej warzyw do diety. Przystąpmy do gotowania tych soczystych, chrupiących kotletów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kotlety:
- 750 g marchewki (5 średnich sztuk)
- 4 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy stołowej
- po 1 łyżeczce – kminku mielonego, owoców kolendry mielonych, papryki słodkiej mielonej
- szczypta chilli
- do smaku – pieprz czarny mielony, sól
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
Kotlety z gotowanej marchewki – jak zrobić?
- Marchewkę obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać posiekany czosnek, kminek, kolendrę, paprykę w proszku i chilli. Wymieszać.
- Następnie wbić jajka, dodać płatki kukurydziane i mąkę – ponownie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Odłożyć na co najmniej 20 min.
- Na patelni rozgrzać olej. W dłoni uformować kotlety.
- Smażyć na rumiano z obu stron.
Kotlety z gotowanej marchewki – dodatkowe informacje
Z podanej ilości składników wychodzi 16 średniej wielkości kotletów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z buraków i kaszy jaglanej
Następny przepis: Kotlety z cieciorki