Kotlety z cieciorki
Wypróbujcie nasz przepis na wyjątkowe kotlety z cieciorki. To doskonała opcja zarówno dla wegan, jak i miłośników mięsa poszukujących nowych, zdrowych pomysłów na obiad. Cieciorka, główny składnik tych kotletów, jest prawdziwym skarbem wartości odżywczych. Bogata w błonnik, białko i wiele istotnych mikroelementów, sprawdzi się doskonale w roli białka roślinnego. Nasze kotlety są smakowite, sycące i niesamowicie uniwersalne. Możecie podać je jako samodzielne danie, dodatek do sałatek, czy składnik wegańskich burgerów. Wypróbujcie na swój sposób i odkryjcie jak pyszne mogą być kotlety z cieciorki.
admin
Składniki:
- Na 3 porcje
- 1 puszka cieciorki konserwowej (240 g netto)
- 3 szalotki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól himalajska
- papryka słodka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajo
- kaszka kukurydziana do panierowania
- olej do smażenia
Kotlety z cieciorki – jak zrobić?
- Cieciorkę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzoną cieciorkę blendujemy na gładką masę (jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy odrobinę wody z gotowania).
- Szalotkę drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości oleju – dorzucamy do cieciorki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i paprykę.
- Chwilę razem blendujemy. Wsypujemy bułkę tartą i wbijamy jajko – mieszamy (można dłonią). Jeśli masa na kotlety wyszła zbyt rzadka dodajemy trochę bułki tartej.
- Formujemy nieduże kotleciki, obtaczamy je w kaszce kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Podajemy na ciepło bądź zimno.
Kotlety z cieciorki – dodatkowe informacje
Bezpośrednio po usmażeniu panierka wydaje się może nazbyt chrupiąca, ale na drugi dzień jest już idealna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety z gotowanej marchewki
Następny przepis: Kotlety z kalafiora