Kotlety z bobu
Ciesząc się rosnącą popularnością wśród wegan i wegetarian, kotlety z bobu to pyszny, zdrowy i sycący pomysł na obiad lub kolację. Ten unikalny przepis łączy subtelnie słodki smak bobu z aromatycznymi przyprawami tworząc pikantne i kuszące danie. Kotlety te są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mięsnych, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Przygotowanie kotletów z bobu jest niezwykle proste, a sama potrawa jest niezwykle wszechstronna – może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do sałatek i innych potraw. Spróbuj naszych przepisów na kotleciki z bobu i zaskocz swoich bliskich niebanalnym i zdrowym daniem.
admin
Składniki:
- 400 gram bobu
- 1 cebula
- 2 jajka
- mąka do panierowania
- 2 łyżki bułki tartej
- 1/2 pęczka kopru
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- mąka do panierowania
- olej do smażenia
Kotlety z bobu – jak zrobić?
- Bób gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórek.
- Cebulę drobno siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju.
- Bób kroimy lub rozgniatamy widelcem.
- Koperek drobno siekamy.
- Bób mieszamy z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej, koprem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
- Z masy formujemy kotleciki, panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Sposób przygotowania:
Kotlety z bobu – dodatkowe informacje
Kotlety z bobu podajemy z ulubioną surówką. Przepisy na kotlety z bobu to również popularne danie, znane także jako kotleciki z bobu. Smakują wyjątkowo i są idealne jako główne danie lub dodatek do obiadu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlety wegańskie z ryżu i botwinki
Następny przepis: Kotlety z buraków i kaszy jaglanej