kotlety jajeczne z sałatką

kotlety jajeczne z sałatką

Kotlety jajeczne to doskonała metoda na przyrządzenie szybkiego i pysznego dania z jednego z najbardziej uniwersalnych składników. To prosta potrawa, która zadowoli domowników każdego wieku. Kotlety jajeczne doskonale łączą się z wieloma dodatkami, jednak zdecydowanie najlepiej smakują z soczystą, świeżą sałatką. Smak tych delikatnych kotletów jest niepowtarzalny, niezależnie od tego, czy korzystasz z tradycyjnej receptury, czy dodajesz swoje ulubione przyprawy. Wiele osób zastanawia się, jak podawać kotlety jajeczne. Zdecydowanie najpopularniejszą opcją jest podawanie ich z sałatką, co tworzy lekkie, ale sycące danie na obiad czy kolację.

Składniki:

  • Składniki na 14 kotletów
  • 8 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 łyżki mleka
  • mały pęczek szczypiorku lub zielonej natki pietruszki
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 gram żółtego sera
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka majonezu Winiary
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • masło klarowane lub zwykłe 82% do smażenia
  • Sałatka:
  • pomidory
  • ogórek zielony
  • 1 cebula
  • sól i pieprz

Kotlety jajeczne z sałatką – jak zrobić?

Sałatka: pomidory i obrane ogórki i cebule kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: kotlety jajeczne z czym podawać

kotlety jajeczne z sałatką – dodatkowe informacje

Robiąc porcje kotlecików warto umoczyć dłonie w wodzie, ponieważ ułatwia to formułowanie równych kulek, tak jak przy kotletach mielonych. Do kotlecików można dodać łyżeczką musztardy i paprykę w proszku – ja nie dałam, bo moi domownicy wolą delikatnie, a nie na ostro.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KOTLETY Z KABACZKA
Następny przepis: Kotlety z kaszanki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode