kotlety jajeczne z sałatką
Kotlety jajeczne to doskonała metoda na przyrządzenie szybkiego i pysznego dania z jednego z najbardziej uniwersalnych składników. To prosta potrawa, która zadowoli domowników każdego wieku. Kotlety jajeczne doskonale łączą się z wieloma dodatkami, jednak zdecydowanie najlepiej smakują z soczystą, świeżą sałatką. Smak tych delikatnych kotletów jest niepowtarzalny, niezależnie od tego, czy korzystasz z tradycyjnej receptury, czy dodajesz swoje ulubione przyprawy. Wiele osób zastanawia się, jak podawać kotlety jajeczne. Zdecydowanie najpopularniejszą opcją jest podawanie ich z sałatką, co tworzy lekkie, ale sycące danie na obiad czy kolację.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 14 kotletów
- 8 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 3 łyżki mleka
- mały pęczek szczypiorku lub zielonej natki pietruszki
- 1 surowe jajko
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 gram żółtego sera
- pieprz i sól
- 1 łyżka majonezu Winiary
- 2 łyżeczki bułki tartej
- masło klarowane lub zwykłe 82% do smażenia
- Sałatka:
- pomidory
- ogórek zielony
- 1 cebula
- sól i pieprz
Kotlety jajeczne z sałatką – jak zrobić?
Sałatka: pomidory i obrane ogórki i cebule kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: kotlety jajeczne z czym podawać
kotlety jajeczne z sałatką – dodatkowe informacje
Robiąc porcje kotlecików warto umoczyć dłonie w wodzie, ponieważ ułatwia to formułowanie równych kulek, tak jak przy kotletach mielonych. Do kotlecików można dodać łyżeczką musztardy i paprykę w proszku – ja nie dałam, bo moi domownicy wolą delikatnie, a nie na ostro.