Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Kotlet de Volaille z serem i pieczarkami to prawdziwa uczta dla koneserów smaku. Delikatne mięso kurczaka wypełnione aromatycznym serem i soczystymi pieczarkami sprawi, że zwykły obiad zamieni się w niezapomniane doznania kulinarne. Ta tradycyjna polska potrawa, znana również jako 'kotlet de volaille’ lub 'kotlet wiedeński’, łączy w sobie elegancję i prostotę. Jest to danie bardzo pożywne i sycące, które na pewno pokocha cała rodzina. Na dodatek, jest proste w przygotowaniu, a produkty, które są używane do jego przyrządzania, są łatwo dostępne w każdym supermarkecie. Zapraszamy do odkrywania smaków z naszym przepisem na kotlet de volaille!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 4 porcje:
- 2 piersi z kurczaka – wyjdą 4 kotlety
- curry
- mąka pszenna
- jajko
- sól
- pieprz
- 2-3 listki natki pietruszki na jeden kotlet
- ok pół łyżeczki masła na jeden kotlet
- przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
- Farsz:
- 250 g pieczarek
- 50 – 70 g żółtego sera
- pół małej cebuli
- sól
- pieprz
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami – jak zrobić?
- Farsz:
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pieczarki i jak zaczną puszczać sok delikatnie solimy i pieprzymy. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do pieczarek i powoli dusimy aż odparuje sok, który puszczą pieczarki. Studzimy pieczarki, a ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Ser mieszamy z ostudzonymi pieczarkami i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. - Kolety:
Pierś oczyszczamy, odkrawamy polędwiczki jeżeli posiada, tak aby powstał nam zgrabny płat mięsa. Każdą pierś kroimy wzdłuż na dwie części. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem, natomiast curry z jednej a z drugiej strony przyprawą do kurczaka. Rozbijamy na płasko (jeżeli nam się zrobi dziurka spokojnie zasklepi się podczas rolowania). Rozbite mięsko odkładamy na 15 min. aby przyprawy zaczęły „działać”.
Następnie na każdym kawałku rozkładamy porcję farszu oraz masło. Zwijamy w rulon i dłońmi formujemy „ścisły” stożek. Rozkłócamy jajko ze szczypta soli, rozgrzewamy sporą ilość oleju tak, aby kotlet był zanurzony prawie do połowy.
Kotlety najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i smażymy powoli na złoty kolor z każdej strony.
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami – dodatkowe informacje
Rada: jeżeli zostanie nam farszu można go wykorzystać, np. do tostów, zapiekanek itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki ziemniaczane z groszkiem
Następny przepis: Kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym