Kotlet de volaille
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 50 g masła
- Koperek
- Ząbek czosnku
- Smalec
- Bułka tarta
- Mąka
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
Kotlet de volaille – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
1. Piersi z kurczaka rozkroić na filety, rozbić ostrożnie, ale cienko. Oprószyć solą i pieprzem.
-
2.
Masło wymieszać ze szczyptą soli, ząbkiem czosnku i świeżym koperkiem. Uformować wałeczki z masełka i wstawić na minimum 20 minut do lodówki.
-
3.
Na pierś ułożyć wałeczek z masełkiem. Zwinąć ciasno roladkę. Obtoczyć w mące i wstawić mięso na 30 minut do lodówki.
-
4.
Po tym czasie roladki panierować podwójnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu. Ok 10 minut na średnim ogniu, co chwila odwracając roladki.
Porady – dodatkowe informacje
Skorzystałam z pomysłu Magdy Gessler, aby przed smażeniem włożyć gotowe roladki do lodówki, aby masło stężało. Pomysł aby smażyć dewolaje na smalcu i panierować podwójnie, podpatrzyłam u Karola Okrasy na kuchni Lidla.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym
Następny przepis: KOTLET Z PRZYPRAWAMI