Kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym
Zapraszamy do przygotowania naszego ulubionego dania na obiad – kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym. Ten pożywny i smaczny przepis cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników dania jednogarnkowego. Połączenie ziemniaków z mięsem mielonym tworzy niezwykle pyszne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Aromatyczne i soczyste kotlety z ziemniaków i mięsa mielonego są kruche z zewnątrz, a w środku mocno nasycone smakiem. Na pewno przydadzą się w chłodne dni, gdy potrzebujesz czegoś, co nie tylko zaspokoi głód, ale też rozgrzeje od środka. Czyż nie brzmi kusząco?
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- pół kilograma mielonego mięsa
- cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- ulubione zioła i przyprawy
- bułka tarta
- olej do smażenia
Kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować, zgnieść, ostudzić.
- Wymieszać z mięsem mielonym, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajka, przyprawy.
- Dokładnie wymieszać (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki).
- Formować podłużne kotleciki, obtaczać w bułce tartej, podsmażyć za wszystkich stron na złoto na gorącym oleju.
- Kotleciki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ulubionym sosem.
- Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Do kotlecików z ziemniaków i mięsa mielonego można użyć ziemniaków z obiadu z dnia poprzedniego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Następny przepis: Kotlet de volaille