Kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym

Kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym

Zapraszamy do przygotowania naszego ulubionego dania na obiad – kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym. Ten pożywny i smaczny przepis cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników dania jednogarnkowego. Połączenie ziemniaków z mięsem mielonym tworzy niezwykle pyszne i sycące danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Aromatyczne i soczyste kotlety z ziemniaków i mięsa mielonego są kruche z zewnątrz, a w środku mocno nasycone smakiem. Na pewno przydadzą się w chłodne dni, gdy potrzebujesz czegoś, co nie tylko zaspokoi głód, ale też rozgrzeje od środka. Czyż nie brzmi kusząco?

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • pół kilograma mielonego mięsa
  • cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła i przyprawy
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotleciki ziemniaczane z mięsem mielonym – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować, zgnieść, ostudzić.
  2. Wymieszać z mięsem mielonym, dodać pokrojoną drobno cebulę, jajka, przyprawy.
  3. Dokładnie wymieszać (jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki).
  4. Formować podłużne kotleciki, obtaczać w bułce tartej, podsmażyć za wszystkich stron na złoto na gorącym oleju.
  5. Kotleciki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. 30min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ulubionym sosem.
  6. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Do kotlecików z ziemniaków i mięsa mielonego można użyć ziemniaków z obiadu z dnia poprzedniego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Następny przepis: Kotlet de volaille

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode