Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym

Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym

Poznaj niecodzienny przepis, który ożywi smak tradycyjnej mortadeli. Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym to oryginalne połączenie, które zaskoczy Twoich gości swoją niebanalnością. Wyróżnia się subtelnością smaku, a jednocześnie prostotą wykonania. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na różnego rodzaju imprezy lub jako ciekawa alternatywa dla codziennego obiadu. Z pewnością zadowoli wszystkich miłośników eksperymentów kulinarncyh i nie tylko. Pamiętaj, że mortadela w cieście to danie, które można dowolnie modyfikować, dodając ulubione przyprawy czy dodatki. Odkryj nową stronę tradycyjnej wędliny!

Składniki:

  • 250 g kiełbasy mortadeli
  • 2 łyżki mąki do obsypania
  • Ciasto biszkoptowe:
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej, przesianej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • olej rzepakowy lub masło klarowane – do smażenia

Kotleciki z mortadeli w cieście biszkoptowym – jak zrobić?

  1. Mortadelę kroimy na cienkie plastry.
  2. Obsypujemy ją z obu stron mąką.
  3. Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
    Ubijamy białka z solą na sztywną pianę . Wsypujemy gałkę muszkatołową.
    Dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej.
    Każdy plasterek mortadeli moczymy w cieście biszkoptowym z obu stron.
    Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na małym ogniu.
  5. Przewracamy na drugą stronę.
    Usmażone kotleciki zdejmujemy z patelni.
  6. Kotleciki z mortadeli podajemy na gorąco do ziemniaczków i kiszonego ogórka, albo na zimno z dowolną warzywną surówką.
  7. Smacznego 😉

Porady – dodatkowe informacje

Z tej porcji wychodzi 6 kotlecików. Kroimy cienko mortadelę, bo urośnie w cieście biszkoptowym.

Smaczna propozycja na obiad, czy kolację, także dla dzieci, osób starszych.

Danie syte, delikatne, smaczne i tanie. Łatwe w wykonaniu.

Możemy w taki sposób usmażyć inną grubą kiełbaskę.

Ciasto dla dzieci może nie zawierać gałki i mniej soli.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kotleciki z leśnych grzybów
Następny przepis: Kostki z manny z musem jeżynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode