Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym
Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym to lekki, ale sycący posiłek, doskonały dla wegan i wegetarian. Podawane z aromatycznym sosem jogurtowym, stanowią ciekawy pomysł na zdrowy lunch czy kolację. Brokuł jest pełen witamin i błonnika, a połączony z jogurtem tworzy nie tylko smaczne, ale i pożywne danie. Ta propozycja jest również doskonała dla dzieci, które nie przepadają za warzywami, gdyż brokuły są tu podane w nieco innej, bardziej atrakcyjnej formie. Sos jogurtowy do brokułów dopełnia całość, nadając danie wyjątkowej lekkości i świeżości.
Składniki:
- 500 g brokuła
- 100 g sera żółtego
- 50 g prażonego słonecznika
- 2 jajka
- koperek
- sól
- pieprz
- sos:
- 150 g jogurt
- 2 łyżki majonezu
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- koperek
- kolorowy pieprz
- sól wg smaku
- szczypta cukru
Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym – jak zrobić?
- Brokuł zmiel w maszynce do mięsa lub zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Ser żółty zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Do miski włóż brokuł, ser, prażony słonecznik, pokrojony koperek, jajka, przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Uformuj nie duże kotlety i wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
- Sos: do miseczki dodaj jogurt, majonez, czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno pokrojony koperek, sok z cytryny, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj.
Sos jogurtowy do brokułów.
xxxx – dodatkowe informacje
Kotlety z brokuła świetnie smakują podane na ciepło lub na zimno.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kotleciki warzywno- pieczarkowe
Następny przepis: Kotleciki z kalafiora i marchewki