Kotleciki warzywno- pieczarkowe

Kotleciki warzywno- pieczarkowe

Jeżeli szukasz pysznej i zdrowej alternatywy dla tradycyjnych mięsnych kotletów, ten przepis jest idealny dla Ciebie. Kotleciki warzywno-pieczarkowe to nie tylko smaczna, ale również niskokaloryczna propozycja na obiad lub kolację. Są one przygotowywane z różnorodnych warzyw i aromatycznych pieczarek. Używając świeżych składników, możemy stworzyć prawdziwy rarytas, który zachwyci zarówno miłośników wegetariańskiej kuchni, jak i osoby, które chcą zjeść coś lekkiego, a jednocześnie sycącego. Kotlety warzywne z pieczarkami to zdrowa i smaczna propozycja, którą możesz podać swojej rodzinie na obiad, kolację lub jako przekąskę na spotkanie ze znajomymi.

Składniki:

  • 250 g grzybów leśnych
  • 12 dag obranej surowej marchewki
  • 50 g obranego surowego korzenia pietruszki
  • 50 g obranego surowego korzenia selera
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki
  • 1 surowe jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej do masy
  • sól, pieprz czarny, vegeta – do smaku
  • masło do podsmażenia warzyw, grzybów
  • olej rzepakowy do smażenia kotlecików
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików
  • cząstki pomarańczy – do dekoracji i polania sokiem kotlecików

Kotleciki warzywno-pieczarkowe – jak zrobić?

  1. Obieramy pieczarki i warzywa, myjemy je.

  2. Wszystkie warzywa oraz pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach.

  3. Wszystkie składniki przesmażamy na maśle do momentu odparowania soku. Studzimy.

  4. Dodajemy surowe jajko, posiekaną dymkę, przeciśnięty czosnek, przyprawy.

  5. Moczymy ręce w zimnej wodzie, formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej.

  6. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron – na rumiano.

  7. Smakują dobrze polane sokiem z pomarańczy. Najlepiej cząstki poukładać przy daniu głównym na talerzu.

  8. Smacznego 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Porady:

Warzywa możemy wcześniej ugotować, zetrzeć. Pieczarki wtedy obsmażamy na maśle z cebulką, czosnkiem.

Dymkę możemy zastąpić białą cebulką lub szczypiorkiem.

Ręce zwilżamy w zimnej wodzie przed robieniem kotlecików, wówczas łatwiej nam je formować.

Pieczarki w sezonie zastępujemy grzybami prawdziwymi, leśnymi.

Kotleciki nie powinny się rozsypywać. Jeśli masa jest zbyt wolna wsypujemy troszkę bułki tartej.

Muszą być dobrze doprawione, ale niezbyt słone.

Kotleciki smakują z pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: kotleciki z białą kapustą
Następny przepis: Kotleciki z brokuła z sosem jogurtowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode