Koszyczki wielkanocne

Koszyczki wielkanocne

Przygotowując się do Świąt Wielkanocnych, warto zaznajomić się z przepisem na koszyczki wielkanocne. To kreatywny i oryginalny pomysł, który wprowadzi świąteczny nastrój do każdego domu. Idealny zarówno do ozdoby, jak i jako uroczy dodatek do tradycyjnego wielkanocnego stołu. Składniki na koszyczki wielkanocne są proste i łatwo dostępne, co sprawia, że ich tworzenie jest prawdziwą przyjemnością. Przygotuj się na wielkanocne świętowanie i odkryj radość płynąca z tworzenia własnych, ręcznie robionych dekoracji. Zapewnij sobie i swoim bliskim wyjątkowe doznania estetyczne oraz niesamowite chwile spędzone razem przy ozdabianiu koszyczków wielkanocnych.

Składniki:

  • 1 jajko,

  • 4 szklanki mąki,

  • 2,5 dag drożdży,

  • 1/4 szklanki cukru,

  • 1/4 szklanki oleju,

  • 1 szklanka mleka

  • 1/2 łyżeczki soli

  • Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania koszyków

Koszyczki wielkanocne – jak zrobić?

  1. Mleko podgrzewamy w garnuszku. Gdy już będzie ciepłe, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszone drożdże, cukier i ok. 3 łyżek mąki. Mieszamy wszystko dokładnie i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia drożdży. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą oraz dodajemy jajko i olej. Gdy drożdże będą „kipieć”, wlewamy je do reszty składników i wyrabiamy ciasto. Im dłużej będziemy je wyrabiać, tym ciasto będzie lepsze:) Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż do podwojenia jego objętości.
  2. Przygotowujemy miskę żaroodporną o średnicy ok. 20 cm. Miskę odwracamy „do góry nogami” i wykładamy folią aluminiową. Z wyrośniętego ciasta robimy wałeczki, układamy je na misce (najpierw pionowo) a później przeplatamy pomiędzy sobą, tak jak pleciemy koszyki z wikliny. Gdy ukończymy pleść naszą dolną część koszyka to smarujemy go jajkiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni do złotego koloru ok. 20 min.
  3. Następnie z 3 dość długich wałeczków pleciemy warkocz „a’la obwarzanek” o średnicy naszej miski. Natomiast ostatnim elementem naszego koszyka jest rączka, którą również pleciemy z 3 wałeczków ciasta tworząc warkocz. Nakładamy nasz warkocz na miskę, aby był wygięty i w takiej pozycji pieczemy nasze elementy koszyka. Oczywiście wcześniej smarujemy je jajkiem.
  4. Gdy nasze wszystkie elementy już będą gotowe i dobrze ostygnięte, składamy je do siebie i łączymy wbijając w nie wykałaczki. Ozdabiamy koszyczki wg własnych upodobań:)

Koszyczki wielkanocne – dodatkowe informacje

Z podanej ilości ciasta wychodzą 2 koszyczki:)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koszyczki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym
Następny przepis: Kotleciki brokułowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode