Kostka Ferrero Rocher bez pieczenia
Składniki:
- Paczka słonych krakersów
- 2 paczki herbatników
- Kajmak
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 g. masła miękkiego
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki masła czekoladowego
- Polewa:
- 100 g. masła
- 1/2 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka wody
- Wierzch:
- 1 szkl. posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Kostka ferrero rocher bez pieczenia – jak zrobić?
-
Każdy krakers wysmarować kajmakiem i ułożyć na blaszce. Luki uzupełnić pokruszonymi krakersami.
Masa:
1 szkl. mleka zagotować z cukrem. W 1/2 rozrobić budyń i wlać do gotującego się mleka. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Następnie dodać masło i wymiksować- do gładkiej masy. Dodać masło orzechowe i czekoladowe dalej miksując.
Wylać połowę masy na krakersy. Następnie ułożyć na niej herbatniki. Zalać drugą połową masy. Ułożyć herbatniki.
-
Polewa:
masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier mieszać aż się rozpuści, po czym dodać kakao. Wymieszać i wlać mleko, wodę. Chwilę gotować i wymieszać.
Poczekać aż trochę ostygnie i wylać na herbatniki.
Na wierzch polewy posypać orzechy. Lekko ugnieść i wsadzić do lodówki na cały dzień lub noc.
xxxx – dodatkowe informacje
Tytuł: Kostka Ferrero Rocher bez pieczenia
Słowa kluczowe: kostka rocher
Do masy można dodać orzechy.
UWAGA ! Trzeba z nim obchodzic sie delikatnie, poniewaz jest miękkie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kostka ananasowa z galaretką
Następny przepis: Kostka kokosowa czyli ambasador