koreczki naleśnikowe z owocami

koreczki naleśnikowe z owocami

Koreczki naleśnikowe z owocami to doskonałe danie zarówno na słodkie śniadanie, jak i na popołudniową przekąskę. Są smaczne i kolorowe, stanowiąc atrakcję na każdym stole. Ten przepis jest świetnym pomysłem na wykorzystanie sezonowych owoców, które dodadzą naszym koreczkom nie tylko smaku, ale i apetycznego wyglądu. Przygotowanie jest proste i dość szybkie, więc nawet jeśli niespodziewanie zapowiedzą się goście, możemy ich zaskoczyć owocowym przysmakiem. Lubiani szczególnie przez dzieci, koreczki z owoców to również świetny sposób na przemycenie witamin. Spróbujmy zatem zrobić te pyszne koreczki naleśnikowe z owocami.

Składniki:

  • na naleśniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 75 g mąki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • dodatkowo:
  • 3 banany
  • kilka winogron
  • kawałek pomarańczy
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

Koreczki naleśnikowe z owocami – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta zmiksować lub dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto.
    Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki.
    Posmarować je kremem czekoladowym.
    Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana i zwijać razem z nim w rulon.
    Pokroić zwiniętego naleśnika na mniejsze kawałki.
    W każdy kawałek wbić wykałaczkę a na nią nadziać owoce.
    Można jeść na ciepło i na zimno.

Koreczki naleśnikowe z owocami – Dodatkowe informacje

Można użyć innych owoców, w zależności od sezonu lub upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Koreczki na słodko i słono ;)
Następny przepis: Koreczki na każdą okazję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode