Kopytka ze szpinakiem
Kopytka ze szpinakiem to niezwykle smaczne i pożywne danie, które z powodzeniem możemy podać na obiad lub kolację. Kopytka stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych klusek czy też makaronów, a szpinak dodaje im wyjątkowej głębi smaku. Szpinak jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy – korzystnie wpływa na nasz organizm dzięki dużej zawartości żelaza. Kopytka ze szpinakiem smakują wyśmienicie zarówno samodzielnie, czy w towarzystwie sosów, jak i serwowane z mięsem czy warzywami. Właściwie dobrany dodatek sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej sycące i aromatyczne.
admin
Składniki:
- ½ kg ugotowanych ziemniaków osolonych, najlepiej gotowanych dzień wcześniej
- 1 jajko
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6-7 łyżek mąki pszennej
- 200 g mrożonego szpinaku
Kopytka ze szpinakiem – jak zrobić?
- Ziemniaki zmielić w maszynce lub ugnieść przez praskę.
- Szpinak rozmrozić.
- Kostkę rosołową rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.
- Szpinak wrzucić na patelnię i wlać do niego rosołek, wymieszać i dusić, aż cała woda wyparuje ze szpinaku. Zostawić do wystygnięcia.
- Do ziemniaków dodać wystudzony szpinak, jajko i mąkę. Zagnieść składniki.
- Przygotowane ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość do około 0,5 cm i wykrawać niedużym wykrawaczem do ciastek.
- Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Wrzucać wykrojone kopytka do wrzątku. Gdy kopytka wypłyną na wierzch, wyciągać z wody.
- Podawać ciepłe z sosem.
Słowa kluczowe: kopytka ze szpinakiem, z czym podawać
xxxx – dodatkowe informacje
Ilość dodanej mąki zależy od tego jaką konsystencję mają ziemniaki (od kleistości-czyli zawartości skrobi).