Kopytka z serem i ziemniakami

Kopytka z serem i ziemniakami

Zapraszam na cykl kulinarnych podróży po smakach kuchni polskiej. Dziś proponuję odwiedzić stronę komfortu i domowych smaków, przygotowując pyszne kopytka z serem i ziemniakami. Tradycyjne, miękkie i sycące, te kluski dają nieskończone możliwości w kwestii sosów, dodatków i sposobów podania. W przepisie skupimy się na klasycznej wersji – połączeniu świeżej, lekko kwaskowatej białej serii z delikatnie ugotowanymi, dobrze wysmażonymi ziemniakami. Przepis jest prosty do wykonania i stanowczo warto wprowadzić go do domowego menu. Kopytka z serem i ziemniakami – przysmak, którego nie można przegapić!

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • około 1,5-2 szklanek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Kopytka z serem i ziemniakami – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować do miękkości. Przecisnąć przez praskę zarówno ziemniaki, jak i ser. Dodać 1,5 szklanki mąki, jajko, sól i zagnieść ciasto. Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje jeszcze mąki to dodać jej więcej (ciasto musi dać się kroić nożem). Zagnieść ciasto do połączenia się wszystkich składników i uformować kulkę. Kulkę podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować wałek, który następnie spłaszczyć z góry. Kroić pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka.
  2. Wrzucać na wrzącą osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i podać z podprażoną bułką tartą.

Smacznego ☺

Porady – dodatkowe informacje

Do tego przepisu możemy użyć także obrane i ugotowane ziemniaki, jak również ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu. Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą?

Na patelni roztopić 4 łyżki masła. Dodać do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewać mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się cała pienić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka z serem
Następny przepis: kopytka z serem na słodko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode