Kopytka z serem i ziemniakami
Zapraszam na cykl kulinarnych podróży po smakach kuchni polskiej. Dziś proponuję odwiedzić stronę komfortu i domowych smaków, przygotowując pyszne kopytka z serem i ziemniakami. Tradycyjne, miękkie i sycące, te kluski dają nieskończone możliwości w kwestii sosów, dodatków i sposobów podania. W przepisie skupimy się na klasycznej wersji – połączeniu świeżej, lekko kwaskowatej białej serii z delikatnie ugotowanymi, dobrze wysmażonymi ziemniakami. Przepis jest prosty do wykonania i stanowczo warto wprowadzić go do domowego menu. Kopytka z serem i ziemniakami – przysmak, którego nie można przegapić!
admin
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 300 g białego sera
- około 1,5-2 szklanek mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
Kopytka z serem i ziemniakami – jak zrobić?
- Ziemniaki ugotować do miękkości. Przecisnąć przez praskę zarówno ziemniaki, jak i ser. Dodać 1,5 szklanki mąki, jajko, sól i zagnieść ciasto. Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje jeszcze mąki to dodać jej więcej (ciasto musi dać się kroić nożem). Zagnieść ciasto do połączenia się wszystkich składników i uformować kulkę. Kulkę podzielić na 3 części. Z każdej z nich uformować wałek, który następnie spłaszczyć z góry. Kroić pod kątem na niewielkie kawałki, które kształtem będą właśnie przypominały kopytka.
- Wrzucać na wrzącą osoloną wodę partiami. Gotowe są po około 2-3 minutach od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową i podać z podprażoną bułką tartą.
Smacznego ☺
Porady – dodatkowe informacje
Do tego przepisu możemy użyć także obrane i ugotowane ziemniaki, jak również ziemniaki, które zostały nam z poprzedniego dnia z obiadu. Jak przygotować taką prażoną bułkę tartą?
Na patelni roztopić 4 łyżki masła. Dodać do niego tyle samo łyżek bułki tartej. Podgrzewać mieszając, aż bułka się zarumieni i zacznie się cała pienić.