Kopytka z serem

Kopytka z serem

Czy nie jesteście zmęczeni typowymi kluskami? Spróbujcie wariantu, który odmieni wasze postrzeganie tego dania! Kopytka z serem to połączenie delikatności kopytek ziemniaczanych z pysznym, lekko słonym smakiem twarogu. Popularne zwane szagówkami, są proste do przygotowania i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka dla miłośników połączenia ziemniaków i sera. Zapewni on nowy, ekscytujący smak, który sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i elegancką kolację. Teraz już wiecie jak przygotować kopytka z serem, gotowe do eksperymentów w kuchni?

Składniki:

  • Kopytka z serem:
  • 800 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Kopytka z serem – jak zrobić?

  1. 1.

    Jak zrobić kopytka z serem:

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki.

  2. 2.

    Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka. Ile gotować kopytka z serem? Po wypłynięciu gotujemy kluski około 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle.

Kopytka z serem gotowe! Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Kopytka z serem to inaczej kluski leniwe. Warto przyrządzać je zwłaszcza wtedy, kiedy zostały nam ziemniaki z obiadu. To dobra propozycja, żeby nie marnować jedzenia. Pamiętajmy tylko, że ziemniaki z obiadu nie mogą mieć dodatku masła, ponieważ wtedy trudniej nam będzie przygotować jednolitą masę o odpowiedniej konsystencji. Mając gotowe puree ziemniaczane, przepis na kopytka z serem jest jeszcze prostszy i szybszy do zrobienia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka z kaszy jaglanej
Następny przepis: Kopytka z serem i ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode