Kopytka z serem
Składniki:
- Kopytka z serem:
- 800 g ziemniaków
- 250 g twarogu półtłustego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- szczypta soli
Kopytka z serem – jak zrobić?
-
1.
Jak zrobić kopytka z serem:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki.
-
2.
Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka. Ile gotować kopytka z serem? Po wypłynięciu gotujemy kluski około 1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle.
Kopytka z serem gotowe! Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Kopytka z serem to inaczej kluski leniwe. Warto przyrządzać je zwłaszcza wtedy, kiedy zostały nam ziemniaki z obiadu. To dobra propozycja, żeby nie marnować jedzenia. Pamiętajmy tylko, że ziemniaki z obiadu nie mogą mieć dodatku masła, ponieważ wtedy trudniej nam będzie przygotować jednolitą masę o odpowiedniej konsystencji. Mając gotowe puree ziemniaczane, przepis na kopytka z serem jest jeszcze prostszy i szybszy do zrobienia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kopytka z kaszy jaglanej
Następny przepis: Kopytka z serem i ziemniakami