Kopytka z kaszy jaglanej

Kopytka z kaszy jaglanej

Kopytka z kaszy jaglanej to wyjątkowy wariant popularnego polskiego dania. Kombinacja tradycyjnej metody przygotowania z kaszą jaglaną, dodaje mu ciekawego, nieco orzechowego smaku i zmienia teksturę tego znanego klasyka. To doskonała alternatywa dla osób pragnących rozszerzyć swoje kulinarnych horyzonty o nowe smaki i pragnących pokochać kopytka na nowo. Przepis jest prosty, a zamiana części tradycyjnych składników na mąkę ryżową, sprawia, że danie jest lekkostrawne i jest doskonałą propozycją dla osób na diecie bezglutenowej. Doświadcz tego unikalnego połączenia, tworząc własne kopytka z kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 100g surowej kaszy jaglanej
  • 30g mąki kukurydzianej (najlepiej BIO) + trochę do opsypania blatu
  • 10g mąki ryżowej (zmiksowany ryż na pył w mlynku do kawy)
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól do wersji wytrawnej/ ksylitol do wersji na słodko – ilość według preferencji
  • łyżka masła klarowanego do gotowania

Kopytka z kaszy jaglanej – jak zrobić?

  1. kaszę jaglaną gotujemy do miękkości i studzimy,
  2. do kaszy dodajemy jajko wszystkie mąki i zagniatamy ciasto (jeśłi ciasto będzie się mocno kleiło należy dodać jeszcze trochę mąki ryżowej),
  3. blat opsypujemy mąką,
  4. z ciasta kształtujemy wałeczek i kroimy kluski,
  5. kopytka wkładamy do garnka z wrzącą wodą, dodajemy masło, odrobinę soli i gotujemy kilka minut od wypłynięcia.

Kopytka z kaszy jaglanej – dodatkowe informacje

Następnego dnia kopytka z kaszy jaglanej będą dosyć twarde, więc można je jeszcze raz włożyć do wrzątku i gotować kilka minut bądź odsmażyć na patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kopytka z bobu
Następny przepis: Kopytka z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode