Kopytka z bobu
Ciesz się bogatym smakiem kopytek z bobu! To danie łączy miękkie i delikatne domowe kopytka z niezwykle odżywczym bobem, tworząc kompletne, komfortowe posiłki. Te tradycyjne polskie kluski polecane są zarówno dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni, jak i dla osób szukających nowych doznań kulinarncy. Nasze kopytka z bobu to prawdziwy rarytas – bob nadaje potrawie wyjątkowość, a jednocześnie jest doskonałym źródłem białka. Proste składniki, które składają się na to danie, tworzą ze sobą doskonałe połączenie, które z pewnością zachwyci Wasze kubki smakowe. To tradycyjna polska kuchnia z innowacyjnym twistem.
admin
Składniki:
- 1 kg bobu
- 1 szklanka mąki – 150 g oraz do podsypania
- 1 jajko
- kilka listków bazylii – opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
- 100 g masła
- 100 g twarogu
Kopytka z bobu – jak zrobić?
-
1.
Bób gotować w osolonej wodzie przez ok. 30 minut. Przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Po zważeniu otrzymałam 670 g bobu. Bób przepuścić przez praskę do ziemniaków lub utłuc jak ziemniaki. Dodać jajko, mąkę, posiekaną drobną bazylię, sól, pieprz i zagnieść delikatnie ciasto, aby jak najszybciej połączyły się składniki. Ciasto podzielić na 4 części i uformować na stolnicy 4 wałeczki. Ciąć wałeczki po skosie na małe kopytka. -
2.
Zagotować wodę z solą i łyżką oleju i wrzucać po 1/4 ilości kopytek. Zamieszać trzonkiem drewnianej łyżki, aby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu na wierzch odczekać minutę i wybrać z wrzątku łyżką cedzakową na tacę. Podawać gorące polane roztopionym masłem i posypane pokruszonym twarogiem.
Kopytka z bobu – dodatkowe informacje
Mogą być samodzielnym daniem lub jako dodatek mączysty do mięsa.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kopytka z bułką tartą na słodko
Następny przepis: Kopytka z kaszy jaglanej