Konserwa z szynki w słoiku
Zapraszamy do odkrycia jednego z ulubionych przepisów na domową konserwę – szynki w słoiku. Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrowe, domowe przetwory, a jednocześnie lubią mieć w swojej kuchni gotową bazę do szybkich i smacznych posiłków. Szynka w słoiku to alternatywa dla sklepowych wędlin, która nie tylko doskonale smakuje, ale jest również niezwykle praktyczna. To świetna propozycja na słoikówkę z szynki. Wystarczy właściwie przygotować mięso, a szynka gotowana w słoiku pozostanie świeża i aromatyczna przez długie tygodnie. Bezpieczeństwo, smak i zapach prawdziwej, domowej szynki to gwarancja satysfakcji.
admin
Składniki:
- surowiec:
- szynka wieprzowa 90 dag
- 100 ml zimnej wody
- peklowanie na sucho:
- peklosól 13 g
- cukier 2 g
- przyprawy suche do farszu:
- czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
- pieprz biały 1,0 g/kg
- gałka muszkatołowa 0,1 g/kg
- kolendra 0,1 g/kg
Konserwa z szynki w słoiku – jak zrobić?
- Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm, dodajemy peklosól i wcieramy ją w mięso. Misę z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy ją do lodówki na 48 godzin.
- Po 24 godzinach musimy wyrobić mięso w celu, aby mięso wchłonęło lepiej peklosól.
- Po okresie 48 godzin, połowę mięsa przepuszczamy przez sitko 8 mm.
- Dodajemy czosnek, gałkę muszkatołową, kolendrę i pieprz.
- Wyrabiamy farsz około 30 minut, podczas wyrabiania dodajemy stopniowo zimną wodę (100 ml).
- Farsz musi być bardzo kleisty.
- Tak wyrobiony farsz wkładamy do wyparzonych słoiczków ścisło pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5-3 cm.
- Wlewamy na wierzch po 2 łyżki zimnej wody, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy 40 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza.
Słowa kluczowe: szynka w słoiku przepis, słoikówka z szynki, szynka gotowana w słoiku
Porady – Konserwa z szynki w słoiku – dodatkowe informacje
Jeżeli chcemy konserwy słoikowe przechowywać bez lodówki, w temperaturze pokojowej, musimy je poddać procesowi tyndalizacji. Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.
Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
Słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
Słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek
Następny przepis: Koperty schabowe