Konfitura z porzeczek i żurawiny

Konfitura z porzeczek i żurawiny

Delikatna, ale pełna smaku konfitura z porzeczek i żurawiny to doskonały dodatek do porannej bułki czy naleśnika. Zaskakująca połączenie słodko-kwaszonych żurawin i soczystych porzeczek przynosi right na smakowym poziomie. Ta domowa konfitura to nie tylko smakowite, ale także pełne naturalnych składników i witamin słodkości, które doskonale sprawdzą się w zimowe, szare dni. Czerwone i czarne porzeczki idealnie komponują się z nutą suszonej żurawiny, nadając tej konfiturze niepowtarzalnej głębi. Ta przepyszna konfitura z pewnością stanie się ulubionym dodatkiem do śniadania każdego łasucha. Już teraz zachęcamy do spróbowania tego niezwykłego połączenia smaków!

Składniki:

  • 500 g świeżych czarnych porzeczek
  • 500 g świeżych czerwonych porzeczek
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 łyżki domowej pektyny

Konfitura z suszonej żurawiny – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Przebrane i umyte owoce wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i na niewielkim ogniu dusimy przez piętnaście minut.
    Następnie dodajemy żurawinę oraz pektynę i dokładnie mieszamy.
    Wyparzone słoiki napełniamy konfiturą i mocno zakręcamy.
    Pasteryzujemy dziesięć minut od momentu zagotowania.

Konfitura z porzeczek i żurawiny – dodatkowe informacje

Domowa pektyna z jabłek

Składniki:

  • 1 kg szarej renety (lub innych bardzo kwaśnych jabłek)
  • 1 szklanka wody
  • gaza

Przygotowanie:

  1. Jabłka dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (razem ze skórką i nasionami). Wrzucamy do garnka o grubym dnie i zalewamy wodą.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu przez dwie godziny, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie przecedzamy pektynę przez gazę, dokładnie odciskając.
  4. Gotową pektynę przekładamy do słoika i zużywamy w przeciągu tygodnia do zrobienia przetworów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura z pomarańczy
Następny przepis: Konfitura z truskawek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode