Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro
Składniki:
- 2 kilogramy dojrzałych owoców jarzębiny
- 800 gramów miodu wielokwiatowego
- 3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka imbiru
- 3 ząbki czosnku
Konfitura z jarzębiny do mięsa na ostro – jak zrobić?
- Zbieramy owoce jarzębiny z drzewa z dala od ruchliwej drogi i autostrady.
Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela. - Dojrzałe owoce jarzębiny, obieramy z liści, szypułek. Myjemy pod bieżącą wodą na sicie. Osuszamy.
- Owoce jarzębiny możemy w torebce foliowej, przemrozić w zamrażalniku.
Po 48 godz. wsypujemy owoce do rondla, wlewamy miód. - Wsypujemy cukier.
- Smażymy na małym ogniu, mieszamy drewnianą łyżką- ok. 2 godz.
- Obieramy czosnek. Przygotowujemy sproszkowane: imbir i chilli.
- Pod koniec przesmażania wsypujemy przyprawy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy, lekko przesmażamy.
- Konfitura jest dobrze przesmażona wówczas, kiedy po nałożeniu jej na zimny spodeczek nie rozpływa się, jest gęsta, szklista, ma piękną ciemną barwę.
- Wyparzamy małe słoiczki.
Nakładamy gorącą konfiturę. Zakręcamy słoiki. Odwracamy je do góry dnem. Studzimy.
Wynosimy w chłodne, ciemne miejsce. - Konfitura z jarzębiny jest doskonałym dodatkiem do mięsa, serów, min brie lub camembert.
- Smacznego 🙂
Jarzębina do mięsa, jarzębina do mięs, konfitura z jarzębiny.
Porady – dodatkowe informacje
Z tych proporcji wychodzi 10 malutkich słoiczków.
Jarzębina pospolita, a prawidłowa nazwa, to jarząb pospolity.
Owoce jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach, mają wtedy mniej cierpki smak. Możemy je także dojrzale przemrozić w zamrażalniku, wkładamy je na 48 godz. Przemrożone owoce mają łagodniejszy smak i są mniej gorzkie.
Konfitura z jarzębiny jest pysznym dodatkiem do mięsa.
Jarzębina zawiera tyle witaminy C, co owoce cytrusowe. Mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych.
Owoce, poza kwasami organicznymi i karotenoidami mają substancje garbnikowe, gorycze, węglowodany (alkohol cukrowy – sorbitol), a także prowitaminy A.
Stosowane w profilaktyce arteriosklerozy i choroby nadciśnieniowej. Mają też właściwości moczopędne, stymulują pracę jelit, działają przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka i jelit, łagodzą podrażnienia wątroby. Pomagają przy kamicy nerkowej i żółciowej oraz w przewlekłych zaburzeniach trawiennych.