Konfitura z czerwonej porzeczki
Składniki:
- 1 kg świeżych porzeczek czerwonych
- 60 dag cukru
- sok z jednej cytryny
Konfitura z czerwonej porzeczki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Porzeczki dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą. Przekładam na sito, jak woda odcieknie, obieram z szypułek. Obrane owoce przekładam do garnka, zasypuję cukrem, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny aż puści sok. Po tym czasie garnek nastawiam na średni palnik, delikatnie mieszam aż się zagotuje. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze jakieś pół godzinki na wolniutkim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny.
Jeszcze ciepłe konfitury przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków do pełna. Mocno zakręcam i pasteryzuję około 10 minut.
Konfitura z czerwonej porzeczki – dodatkowe informacje
Moja konfitura z czerwonej porzeczki jest w smaku lekko kwaskowa. Taką lubimy. Doskonale nadaje się do dań słodkich typu naleśniki czy placuszki, jak i dodatków wytrawnych typu pieczone mięsa czy wędliny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura z czereśni
Następny przepis: Konfitura z czerwonej i białej porzeczki