Konfitura z aronii
Przepis na konfiturę z aronii to sposób na gardłowo-cierpką słodycz w słoiku, która z pewnością ożywi każde śniadanie. Powidło z aronii zaskakuje swoją wyrazistością smaku, będąc jednocześnie łatwym przetworem do samodzielnego przygotowania. Doskonale komponuje się z pieczywem, jogurtami czy naleśnikami, ale także jako dodatek do mięsnych dan. Ta konfitura to prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, które pomogą zachować zdrowie na długie jesienne i zimowe wieczory, a jej intensywny kolor sprawi, że będziecie się nią delektować nie tylko podczas spożywania, ale i podziwiać na waszej kuchennej półce. Upewnijcie się, że konfitura aroniowa pojawi się w waszym domu już tej jesieni.
admin
Składniki:
- 1 kg aronii
- 1 kg cukru
- 1/2 szklanki wody
Konfitura z aronii – jak zrobić?
-
1.
Aronię przebrać, oczyścić i opłukać. -
2.
Podlać wodą i dodać cukier. Mieszać od czasu do czasu, ponieważ wytwarza się sok. -
3.
Po zagotowaniu, gotować ok 30-40min i odstawić na kilka godz. (w moim przypadku to była cała noc) -
4.
Po upływie paru godzin, zagotować od nowa i na wolnym ogniu gotować do powstania gęstej masy. Pamiętajcie by dość często mieszać, bo zepsujecie sobie garnki:) Ja swoją konfiturę gotowałam chyba ok 2,5godz (nie sprawdziłam dokładnie czasu) ale wyszła taka jak chciałam. -
5.
Gorącym napełniać słoiczki, szczelnie zamknąć i odwracać do góry dnem.
Słowa kluczowe: konfitura aroniowa, powidło z aronii, konfitura z aronii
xxxx – dodatkowe informacje
Gdyby mimo wszystko było rzadkie, można dodać cukier żelujący. Bo dużo zależy od soczystości owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Konfitura Różana
Następny przepis: Konfitura z aronii i jabłek