Konfitura z aronii

Konfitura z aronii

Przepis na konfiturę z aronii to sposób na gardłowo-cierpką słodycz w słoiku, która z pewnością ożywi każde śniadanie. Powidło z aronii zaskakuje swoją wyrazistością smaku, będąc jednocześnie łatwym przetworem do samodzielnego przygotowania. Doskonale komponuje się z pieczywem, jogurtami czy naleśnikami, ale także jako dodatek do mięsnych dan. Ta konfitura to prawdziwe bogactwo witamin i przeciwutleniaczy, które pomogą zachować zdrowie na długie jesienne i zimowe wieczory, a jej intensywny kolor sprawi, że będziecie się nią delektować nie tylko podczas spożywania, ale i podziwiać na waszej kuchennej półce. Upewnijcie się, że konfitura aroniowa pojawi się w waszym domu już tej jesieni.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szklanki wody

Konfitura z aronii – jak zrobić?

  1. Aronia
    1.
    Aronię przebrać, oczyścić i opłukać.
  2. Konfitura z aronii
    2.
    Podlać wodą i dodać cukier. Mieszać od czasu do czasu, ponieważ wytwarza się sok.
  3. Konfitura z aronii
    3.
    Po zagotowaniu, gotować ok 30-40min i odstawić na kilka godz. (w moim przypadku to była cała noc)
  4. Konfitura z aronii
    4.
    Po upływie paru godzin, zagotować od nowa i na wolnym ogniu gotować do powstania gęstej masy. Pamiętajcie by dość często mieszać, bo zepsujecie sobie garnki:) Ja swoją konfiturę gotowałam chyba ok 2,5godz (nie sprawdziłam dokładnie czasu) ale wyszła taka jak chciałam.
  5. Konfitura z aronii
    5.
    Gorącym napełniać słoiczki, szczelnie zamknąć i odwracać do góry dnem.

Słowa kluczowe: konfitura aroniowa, powidło z aronii, konfitura z aronii

xxxx – dodatkowe informacje

Gdyby mimo wszystko było rzadkie, można dodać cukier żelujący. Bo dużo zależy od soczystości owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Konfitura Różana
Następny przepis: Konfitura z aronii i jabłek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode