kompot z truskawek (do słoików)
Dziś prezentujemy przepis na kompot z truskawek do słoików, idealny na zimowe dni i dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem lata przez cały rok. Cukier, odpowiednio dobrany do ilości truskawek, tworzy idealną, niezbyt słodką kombinację. Kluczowym etapem jest pasteryzacja, która gwarantuje trwałość kompotu. Proces gotowania i zaprawiania truskawek w słoiki jest prosty, ale wymaga precyzji. Ten przepis to doskonały sposób na przygotowanie weków z truskawek, które ożywią każdą zimową kolację. Pasteryzowanie kompotu z truskawek jest nie tylko łatwe, ale także efektywne, dając Ci smakowity zapas na całą zimę.
admin
Składniki:
- na 3 średnie słoiki:
- 500 g truskawek
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
Kompot z truskawek (do słoików) – jak zrobić?
- Truskawki umyć, odszypułkować (nigdy na odwrót- truskawki myte bez szypułek napiją dużo wody). Nałożyć do wcześniej wyparzonych słoików. Wodę z cukrem zagotować i wrzącą zalać truskawki. Os razu zamknąć słoiki. Dno garnka wyścielić gazetą (żeby nie zniszczyć garnka) i ułożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 1/2 wysokości i pasteryzować na małym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić w wodzie aż ostygną a następnie odwrócić do góry dnem na kilka godzin.
Porady – dodatkowe informacje
Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć wedle gustu. Ja lubię średnio słodkie, więc nie dodałam zbyt dużo cukru do kompotu z truskawek do słoików. Jednakże pamiętajcie, że przetwory o zbyt małej ilości cukru mogą się zepsuć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kompot z mirabelek na zimę
Następny przepis: Kompot z rajskich jabłuszek (na zimę)