kompot z mirabelek na zimę
Zapraszamy do odkrycia smaku lata przez cały rok dzięki naszemu przepisowi na kompot z mirabelek na zimę. Skusi nie tylko miłośników tradycyjnych domowych przetworów, ale przede wszystkim fanów tych małych, słodko-kwaskowatych owoców. Ta wyjątkowa receptura pozwala na schowanie promieni słońca w słoikach, a następnie delektowanie się zimą niepowtarzalnym smakiem letniego kompotu. Ten przepis na kompot z mirabelek jest prosty, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Zapach domowego kompotu z mirabelek rozchodzący się po domu ucieszy nie tylko domowników, ale i gości. Spróbuj, poczuj i zachowaj smak lata na dłużej.
admin
Składniki:
- dojrzałe mirabelki – dowolna ilość
- cukier
- woda
- słoiczki ok 330ml lub większe
Kompot z mirabelek na zimę – jak zrobić?
- Mirabelki umyć, osuszyć, włożyć do słoiczków, do każdego słoiczka wsypać 2 łyżki cukru, zalać wodą do 2/3 wysokości słoiczka, mocno zakręcić, delikatnie potrząsnąć słoiczkiem, pasteryzować tradycyjne 20 minut, od zagotowania się wody w garze.
kompot z mirabelek na zimę – dodatkowe informacje
Jeśli mamy większe słoiczki to dajemy więcej cukru, na 500ml – 3 łyżki, na 700ml – 4 łyżki, na 900ml – 5 łyżek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kompot z czereśni
Następny przepis: kompot z truskawek (do słoików)