kompot z mirabelek na zimę

kompot z mirabelek na zimę

Zapraszamy do odkrycia smaku lata przez cały rok dzięki naszemu przepisowi na kompot z mirabelek na zimę. Skusi nie tylko miłośników tradycyjnych domowych przetworów, ale przede wszystkim fanów tych małych, słodko-kwaskowatych owoców. Ta wyjątkowa receptura pozwala na schowanie promieni słońca w słoikach, a następnie delektowanie się zimą niepowtarzalnym smakiem letniego kompotu. Ten przepis na kompot z mirabelek jest prosty, a efekt końcowy z pewnością przekroczy Twoje oczekiwania. Zapach domowego kompotu z mirabelek rozchodzący się po domu ucieszy nie tylko domowników, ale i gości. Spróbuj, poczuj i zachowaj smak lata na dłużej.

Składniki:

  • dojrzałe mirabelki – dowolna ilość
  • cukier
  • woda
  • słoiczki ok 330ml lub większe

Kompot z mirabelek na zimę – jak zrobić?

  1. Mirabelki umyć, osuszyć, włożyć do słoiczków, do każdego słoiczka wsypać 2 łyżki cukru, zalać wodą do 2/3 wysokości słoiczka, mocno zakręcić, delikatnie potrząsnąć słoiczkiem, pasteryzować tradycyjne 20 minut, od zagotowania się wody w garze.

kompot z mirabelek na zimę – dodatkowe informacje

Jeśli mamy większe słoiczki to dajemy więcej cukru, na 500ml – 3 łyżki, na 700ml – 4 łyżki, na 900ml – 5 łyżek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kompot z czereśni
Następny przepis: kompot z truskawek (do słoików)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode